"Gazprom" trīskārt samazinājis gāzes tranzītu caur Ukrainu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas gāzes transporta sistēmas operatora vadītājs atzīmēja, ka Krievijas kompānija pilnībā apmaksājusi izmantoto jaudu, taču tranzīts ir samazināts.

RĪGA, 4. februāris - Sputnik. Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" par 70% samazinājis gāzes tranzītu uz Eiropu caur Ukrainas teritoriju. Par to liecina dati par faktiskajām gāzes plūsmām, kas publicēti kompānijas vietnē, vēsta Sputnik Lietuva.

Saskaņā ar datiem, janvārī "Gazprom" pārsūknējis caur Ukrainu 2,65 miljardus kubikmetru gāzes. Ziņu aģentūra RIA Novosti atzīmēja, ka Ukrainas gāzes transporta sistēmas operatora vadītājs Sergejs Makogons informēja, ka pārsūknēti 2,55 miljardi kubikmetru degvielas.

Viņs konstatēja, ka, neskatoties uz piegādes sarukumu janvārī, "Gazprom" atbilstoši jaunajam kontraktam apmaksājusi tās, ņemot vērā aprēķinu 5,518 miljardu kubikmetru apmērā. "Apmaksātās jaudas izmantotas par 46 procentiem," Makogons vēstīja savā lapā Facebook.

Tranzīta līgums

2019.gada 30.decembrī "Naftogaz" un "Gazprom" parakstīja vienošanos par tālāko gāzes piegādi ES caur Ukrainu. Saskaņā ar tranzīta kontraktu, Krievijas kompānija garantē gāzes tranzītu 65 miljardu kubikmetru apmērā pirmajā gadā un pa 40 miljardiem kubikmetru nākamajos četros gados.

Pie tam abas puses atteicās no tiesas prasībām, kurās vēl nav pieņemti lēmumi, bet "Gazprom" samaksāja Kijevai 2,9 miljadus dolāru atbilstoši Stokholmas Šķīrējtiesas lēmumam.

Bez tam Ukrainā nodibināta atsevišķa kompānija – GTS operators, lai tā varētu pāriet pie Eiropas gāzes transporta sistēmu pārvaldes noteikumiem.

Ziņu lente
0