Eksperts novērtējis Krievijai naidīgā Latvijas un Lietuvas demarša perspektīvas EPPA

© Sputnik / Виктор ТолочкоПолитический эксперт, доцент МГИМО Кирилл Коктыш
Политический эксперт, доцент МГИМО Кирилл Коктыш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EPPA negribēs kļūt par tādu lielvalstu kā Latvija un Lietuva ķīlnieci un neapšaubīs Krievijas delegācijas pilnvaras, norāda politologs Kirils Koktišs.

RĪGA, 28. janvāris – Sputnik. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputāti Emanuels Zingeris (Lietuva) un Marija Golubeva (Latvija) apstrīdēja Krievijas delegācijas pilnvaras ziemas sesijā, kas sāka darbu vakar, vēsta Sputnik Francija. Ierosinājumu atbalstīja vismaz 30 deputāti no piecām nacionālajām delegācijām, informēja RIA Novosti. Jautājums par Krievijas pilnvaru pagarināšanu EPPA iesniegts monitoringa komisijā un tiks izskatīts sēdē trešdien.

EPPA vairs nevēlēsies kļūt par Latvijas un Lietuvas izlēciena ķīlnieku – sabotāžas sekmju izredzes nav lielas, sarunā ar Sputnik Lietuva norādīja Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Politiskās teorijas katedras docents, Politisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis Kiris Koktišs.

"EPPA tā jau ir pārciesta vēsture. EPPA vairs nevēlēsies kļūt par tādu lielvalstu, kā Lietuva un Latvija, ķīlnieci. Izredzes, ka viņiem izdosies šo stāstu izvērst un sabotēt Krieviju, ir nelielas, taču, ja tas pēkšņi notiks, būs iespējams runāt par Krievijas galīgu izstāšanos no EPPA. Asamblejai tas būs nopietns kaitējums – gan imidžam, gan finansēm," norādīja Koktišs.

Eksperts akcentēja, ka gan Lietuva, gan Latvija vispirms ir amerikāņu politikas īstenotāji.

"Kad no valsts nekas daudz nav atkarīgs, bet pati tā ir pilnīgi atkarīga, tā izpildīs jebkādas saņemtās rekomendācijas. Tai pašai Lietuvai vēl ir ļoti tālu līdz patstāvīgai politikai. Vienīgais, ko tā ir izdarījusi pati pēc savas iniciatīvas, - mēģināja bloķēt Baltkrievijas AES. Un šis mēģinājums beidzas, kā jau bija sagaidāms – ar absolūtu neveiksmi," atzīmēja Koktišs.

Латвийский политик Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Jurkāns: premjera pasaciņām par varenu Latviju netic pat vecāmāte Zilupē

Pērnā gada jūnijā EPPA pilnā mērā atjaunoja Krievijas delegācijas pilnvaras, kas tika ierobežotas 2014.gadā sakarā ar notikumiem Ukrainā. Lēmums tika pieņemts neskatoties uz Baltijas valstu, Ukrainas un Gruzijas vienbalsīgo "protestu". Krievijas senators Konstantins Kosačovs atzīmēja, ka pirmo reizi piecu gadu laikā agresīvajam Krievijai naidīgajam mazākumam nav izdevies uzspiest EPPA, viņuprāt, vienīgo pareizo viedokli.

2019.gada rudenī Baltijas valstis, Ukraina un Gruzija izveidoja grupu "Baltija plus", lai stātos pretī Krievijas un Eiropas attiecību uzlabošanai. Krievijas senators Vladimirs Kožins akcentēja, ka grupa organizēta ar mērķi iegūt politiskās dividendes, pateicoties provokācijām pret Krieviju, jo jautājums par Krievijas delegācijas tiesībām strādāt asamblejā ir slēgts.

Коктыш оценил перспективы антироссийского демарша Латвии и Литвы в ПАСЕ
Ziņu lente
0