Poļi vēlas pārbaudīt Krievijas dokumentus par Otro pasaules karu

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasРабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург.
Рабочая поездка президента РФ В. Путина в Санкт-Петербург. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents iecerējis izveidot arhīva dokumentu centru un ar patiesību cīnīties pret tiem, kuri cenšas izkropļot vēsturi.

RĪGA, 19. janvāris – Sputnik. Sestdien tika publicēts Polijas Nacionālās atmiņas institūta komentārs par Krievijas Aizsardzības ministrijas publicētajiem arhīva datiem, kas veltīti Varšavas atbrīvošanai ar Sarkanās armijas spēkiem. Poļi lūdz izsniegt viņu vēsturniekiem visus materiālus, kas attiecas uz Padomju armiju, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Publicētie dokumenti nesniedz nekādus jaunus nozīmīgus datus par PSRS soļiem 1944.-1945.gg. Šajā periodā Padomju Savienība, cīnoties ar Vāciju, vienlaikus īstenoja konsekventu politiku ar mērķi likt šķēršļus neatkarīgās Polijas atjaunošanai," apgalvo NAI.

Москва отпраздновала  75-летие освобождения Варшавы от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Video
Maskava atzīmēja 75. gadadienu Varšavas atbrīvošanai no vācu fašistu iekarotājiem

Polijas vēsturnieki ir pārliecināti, ka atslepenotie dokumenti, ko "radījis padomju un komunistiskais represiju aparāts" ar propagandas mērķi, turklāt Sarkanās Armijas darbības Polijas teritorijā viņi salīdzina ar vācu okupantu noziegumiem.

"NAI aicina Krievijas Federāciju īstenot atklātības politiku un sniegt vēsturniekiem visus Padomju Armijas un represiju aparāta materiālus, kas radīti komunistiskā totalitārisma gados," klāsta institūta pārstāvji un pieprasa dokumentu "vēsturisku pārbaudi".

75. gadadienā kopš Varšavas atbrīvošanas ar Sarkanās armijas spēkiem 1945.gada 17.janvārī Krievijas AM publicēja jaunus arhīvu dokumentus, kas apliecina fašistu baismīgo, barbarisko rīcību koncentrācijas nometnēs, Sarkanās armijas varonību, kuras zaudējumi cīņās par Poliju sasniedza 600 tūkstošus cilvēku, kā arī par to, cik viesmīlīgi poļi sagaidīja savus atbrīvotājus.

Пробитая пулей каска времён Второй мировой войны на могиле советских воинов - Sputnik Latvija
Zaimojošs "produkts": KF vēstniecība par Latvijas Otrā pasaules kara vēstures rezolūciju

Dokumentos sniegti arī dati par to, kādu ekonomisko palīdzību Padomju Savienība sniedza Polijas atjaunošanā, kāda bija Sarkanās armijas loma Varšavas sacelšānās periodā, un liecības par Armia Krajowa (Tēvijas armija) vienību teroristisko darbību Sarkanās armijas aizmugurē Polijas, Baltkrievijas un Lietuvas teritorijās 1944. un 1945. gadā.

Iepriekš vēstīts, ka pirms 75 gadiem, 1945. gada 14.-17. janvārī Sarkanās armijas un Polijas Karaspēka vienības īstenoja kopīgu operāciju Polijas galvaspilsētas atbrīvošanai no vācu okupācijas. Polijas valdība atteicās atzīt 75.gadadienu par nozīmīgu dienu un organizēt tai veltītus svētku pasākumus.

Ziņu lente
0