Vēsturnieks atbildēja uz Igaunijas varasiestāžu pretenzijām par Krievijas zemēm

© Sputnik / Евгений Ашихмин / Pāriet pie mediju bankasПешеходный КПП "Нарва-2" на границе РФ и Эстонии
Пешеходный КПП Нарва-2 на границе РФ и Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vēsturnieks atgādināja, ka 1999. gadā Igaunija pati rakstiski atzina savu jauno robežu, un no tās puses ir netaisnīgi turpināt virzīt jautājumu par Tartu līgumu.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Militārais vēsturnieks Jurijs Knutovs komentēja Igaunijas parlamenta spīkera Hena Pilluāsa paziņojumu par teritoriālajām pretenzijām pret Krieviju, vēsta RIA Novosti.

Knutovs atgādināja, ka 1999. gadā Igaunija pati rakstiski atzina savu jauno robežu, un no tās puses ir netaisnīgi turpināt virzīt jautājumu par Tartu līgumu. Pēc viņa teiktā, nav nekāda pamata tam, lai Krievija atzītu šo dokumentu, jo Tallinas prasības ir pretrunā ne vien ar Otrā pasaules kara iznākumu, bet arī ar visiem sekojošajiem līgumiem starp valstīm.

Прибалтика на карте Европы - Sputnik Latvija
Igaunijā atkal sākuši runāt par teritoriālajām pretenzijām Krievijai

"Faktiski tā ir atteikšanās no Otrā pasaules kara iznākuma. Tātad Igaunija atsakās atzīt kara iznākumu un vēlas to pārskatīt," uzsvēra vēsturnieks REN TV komentārā.

Viņš piebilda, ka šādu paziņojumu parādīšanās iemesls ir tajā, ka Igaunija atrodas uz ekonomiskās krīzes sliekšņa Briseles subsidēšanas izbeigšanas dēļ, un tai ir izdevīgi "celt augšā rusofobijas kārti".

Iepriekš Pilluāss paziņoja, ka Tartu miera līgums, kurš tika noslēgts 1920. gadā, joprojām ir spēkā esošs. Pēc igauņu politiķa domām, dokuments regulē arī robežu jautājumu starp abām valstīm.

Saskaņā ar Tartu līgumu, Baltijas republikai tika nodota daļa Ļeņingradas un Pleskavas apgabala. 1944. gadā šīs teritorijas tika atgrieztas KPFSR.

Ziņu lente
0