Nezina vēsturi: Putins nosaucis par cinisma kalngaliem lēmumu pielīdzināt PSRS fašismam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieteica iepazīties ar vēsturiskajiem dokumentiem: tūlīt kļūst skaidrs, kas pirms Otrā pasaules kara atbalstīja nacistus, kas – ne.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Eiropas Parlamenta lēmums pielīdzināt Padomju Savienību fašistiskajai Vācijai ir nepieņemams, tie ir cinisma kalngali, paziņoja KF prezidents Vladimirs Putins lielajā preses konferencē. Lasot vēsturiskos dokumentus, kļūst skaidrs, kas pirms Otrā pasaules kara atbalstīja nacistus, kas – ne, atzīmēja Krievijas valsts vadītājs.

Сбор участников шествия легионеров - Sputnik Latvija
Krievijas Ārlietu ministrija: Eiropai klusējot, Rīga turpina fašistu glorifikāciju

Žurnālists uzdeva jautājumu par Putina viedokli par EP rezolūciju, kurā nolemts atzīmēt 25. maijā Cīņas pret totalitārismu varoņu dienu un pielīdzināja totalitārismam nacismu, fašismu un padomju režīmu.

"Nekā laba totalitārismā nav, tas pelnījis nosodījumu. Taču šis Eiropas Parlamenta lēmums man ir zināms. Uzskatu to par absolūti nepieņemamu un nekorektu. Var jau pēc sirds patikas nolādēt gan staļinismu, gan totalitārismu kopumā, un zināmā mērā pārmetumi būs pelnīti... Neapšaubāmi, mūsu tauta bija pirmais šī totalitārisma upuris, un mēs to esam nosodījuši, arī personības kultu esam nosodījuši un tā tālāk. Taču pielīdzināt Padomju Savienību vai nolikt līdzās Padomju Savienību un fašistisko Vāciju – tie ir cinisma kalngali. Tātad cilvēki nezina vēsturi, neprot lasīt un rakstīt," teica Putins.

Krievijas prezidents ieteica Eiropas politiķiem palasīt tālaika dokumentus.

"Lai viņi paskatās, kā 1938. gadā notika tā saucamā Minhenes sazvērestība, kad Francijas un Lielbritānijas līderi parakstīja ar Hitleru vienošanos par Čehoslovākijas sadali. Kā šajā situācijā rīkojās Polija, kas darīja visu iespējamo, lai piedalītos šajā sadalē. Kā toreiz izturējās Padomju Savienība, kas ierosināja veidot vienotu antifašistisko fronti. Un kā, neizveidojot to, valstis centās pamudināt Hitleru vērst agresiju uz austrumiem, nesaprotot, ka fašistiskās Vācijas intereses ir nevis Polijas un Vācijas attiecības, bet gan dzīves telpas paplašināšana uz austrumiem," pastāstīja Putins.

Krievijas prezidents atklāja, ka vēlas sagatavot rakstu par šiem notikumiem un jau palūdzis kolēģiem atlasīt dažus materiālus arhīvos.

"Kad lasi dažas lietas, viss kļūst absolūti skaidrs. Viss ir sašķirots pa gadiem, pa mēnešiem, pa dienām – kā notika Hitlera nomierināšanas process. Staļins neaptraipīja sevi ar tiešiem kontaktiem ar Hitleru, atšķirībā no citu valstu vadītājiem. Jā, tika parakstīta Molotova un Ribentropa pakete un tās slepenais pielikums. Taču pievērsīšu jūsu uzmanību tam, ka Padomju Savienība bija pēdējā valsts Eiropā, kas parakstīja ar Vāciju neuzbrukšanas paktu. Visi pārējie parakstīja agrāk," piezīmēja Putins.

Ziņu lente
0