Krievija samazinājusi tranzīta apjomu Baltkrievijai

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasРабота морского торгового порта Усть-Луга
Работа морского торгового порта Усть-Луга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Transporta sektors veido 6% Baltkrievijas IKP, savukārt RŽD ir svarīgākais Baltkrievijas Dzelzceļa stratēģiskais partneris kravu pārvadājumu tirgū – 88% tranzīta pārvadājumu caur Baltkrieviju ir saistīti ar KF, 61% importa un 22% eksporta.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Kravu pārvadājumu apjoms starp Krieviju un Baltkrieviju 2019. gadā samazinājies gandrīz par 20%, līdz gada beigām plānots pārvest 58 miljonus tonnu kravu pret 70 miljoniem tonnu 2018. gadā. Galvenais iemesls – plūsmas novirzīšana, lielākoties Ustjlugas ostas virzienā, paziņoja Baltkrievijas Dzelzceļa priekšnieks Vladimirs Morozovs, vēsta "RŽD-Partner".

Maskavā 12. decembrī notika apaļā galda sēde "Baltkrievijas Republikas tranzīta potenciāls Krievijas ārējās tirdzniecības dzelzceļa transporta kravu pārvadājumu nodrošināšanā".

Порт Приморск - Sputnik Latvija
"Transņeft": Krievija atbrīvojusies no dīzeļdegvielas tranzīta riskiem caur Baltiju

Sēdes laikā Morozovs paziņoja, ka šī gada deviņos mēnešos kravu pārvadājumi satiksmē starp Baltkrieviju un Krieviju sastādīja 48 miljonus tonnu, jeb 83,4% no analoģiskā perioda 2018. gadā, tostarp tranzīts – 29,2 miljoni tonnu (80,2% no 2018. gada). No Baltkrievijas uz KF tika izvesti 9,7 miljoni tonnu (82,2%), no Krievijas uz Baltkrieviju ievests 9,1 miljons tonnu (90,4%). Līdz 2019. gada beigām starp valstīm plānots pārvest 58 miljonus tonnu kravu, 2018. gadā tika pārvesti 70 miljoni tonnu, 2017. gadā – 62 miljoni tonnu.

"Šis gads parādīja kravu pārvadājumu krišanās tendences starp Krieviju un Baltkrieviju, galvenais apjoms – tās ir ogles, kurās mēs esam pazaudējuši 5,5 miljonus tonnu, samazinājums sastādīja 23%, galvenais iemesls – plūsmas novirzīšana, galvenokārt Ustjlugas ostas virzienā," pateica Morozovs.

Taču viņš norādīja, ka saglabājas nepieciešamība pēc ogļu pārvadājumiem "pa sauszemes kontroles punktiem". "Mums ir jāizveido gan tehniskas, gan dokumentācijas iespējas kravu nosūtītājiem," nobeigumā sacīja Morozovs.

Atgādināsim, ka ogļu cenas Āzijā šobrīd ir augstākas, nekā Krievijā. Šajā situācijā Krievijas ogļu ražotājiem ir izdevīgāk izmantot austrumu eksporta virzienu: lētais rublis ļauj spēlēt ar cenu un piedāvāt Āzijas tirgum augstas kvalitātes ogles par zemāku cenu, nekā pārējiem ražotājiem un pelnīt uz apjomu rēķina.

Taču austrumu virzienā ir infrastruktūras ierobežojumi. Vēl nav pabeigts pat pirmais Transsibīrijas un Baikāla un Amūras maģistrāļu modernizācijas posms. Lai noslogotu virzienu un pārorientētu ogļu kravu plūsmu uz citām ostām, kompānija RŽD ieviesusī pazeminātus koeficientus.

Krievijas ogļu ražotāji no 1. oktobra saņēmuši no RŽD atlaidi kravu pārvadājumiem Ziemeļrietumu eksporta ostu virzienā apmaiņā pret iekraušanas apjoma garantijām ne mazāk par 15,9 miljoniem tonnu līdz gada beigām.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Latvija atzinusi, ka zaudē Krievijas tranzītu

Iepriekš analoģiska atlaide tika ieviesta Azovas un Melnās jūras baseina ostu virzienā. RŽD vadītājs Oļegs Belozjorovs ziņoja, ka šis pasākums uzreiz deva efektu: ogļu iekraušanas apjoms šajā reģionā pieauga par 30%.

Zemas ogļu cenas Eiropā un eksporta pārorientēšana Baltijas jūrā uz Krievijas ostām būtiski ietekmējusi Rīgas ostu, kurā ogles ieņem dominējošo vietu kravu apgrozījuma struktūrā. Saskaņā ar datiem par janvāri-novembri, ogļu iekraušana Rīgas Brīvostā samazinājusies par 25,9%, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn – līdz 9,593 miljoniem tonnu.

Ziņu lente
0