"Sāksies gāzes karš": Krievijas senators par Naftogaz prasības iesniegšanu Latvijas tiesā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГаз.
Газ. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Naftogaz mēģinājums ar Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas palīdzību panākt Stokholmas arbitrāžas lēmuma izpildi par tranzīta strīdu ar Gazprom Latvijas teritorijā novedīs pie bēdīgām sekām Ukrainai, uzskata senators Oļegs Morozovs.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Iepriekš kļuva zināms, ka nacionālā akciju kompānija NAK "Ukrainas Naftogaz" iesniedza prasību Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā par Stokholmas arbitrāžas 2018. gada 28. februāra lēmuma izpildi saistībā ar tranzīta strīdu ar Krievijas enerģētikas holdingu Gazprom un par nodrošinājuma pasākumu veikšanu.

Gazprom paziņoja, ka tiesas sēde saistībā ar šo prasību ieplānota 2020. gada aprīļa beigās. Gazprom pēta savu interešu aizstāvēšanas iespējas.

Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija
Naftogaz cenšas panākt Gazprom aktīvu arestu Latvijā

Krievijas senators Oļegs Morozovs, komentējot situāciju, paziņoja, ka, spriežot pēc visa, lieta virzās pie gāzes kara, kurš sāksies gadījumā, ja pusēm neizdosies panākt vienošanos, vēsta Gazeta.ru.

Tāpat Morozovs paziņoja, ka Ukraina dara visu iespējamo, lai pie tās nenokļūst gāze. Kaut arī, it kā, no tās negrasās atteikties. Taču ja Kijeva turpinās iesniegt prasības pret Gazprom, tad, protams, Krievijas enerģētikas kompānija turpinās tās apstrīdēt. Un tādā gadījumā gāzes noteikti nebūs. Turklāt senators norādīja, ka Ukrainas izvirzītās prasības ir "bezjēdzīgs stāsts".

Atgādināsim, ka Stokholmas arbitrāža 2018. gada februārī paziņoja lēmumu Gazprom un Naftogaz strīdā attiecībā uz gāzes tranzīta līgumu. Tiesāšanās skara Naftogaz pretenzijas, kura uzskatīja, ka tranzīta tiesībām un pienākumiem ir jābūt nodotiem jaunajam GTS operatoram, savukārt tranzīta tarifa aprēķina metodei jābūt izmainītai atbilstoši Eiropas standartiem.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa var atriebties Ukrainai par "Ziemeļu straumi 2"

Tāpat Naftogaz pieprasīja no Gazprom kompensāciju par nepiegādāto gāzes apjomu tranzītā, paziņojot, ka, saskaņā ar līgumu, minimālais gāzes apjoms, kurš Krievijas holdingam ir jātransportē caur Ukrainas teritoriju, sastāda 110 miljardus kubikmetru gāzes gadā, taču tranzīta gada apjoms 2009.-2013. gadā vidēji sastādīja 94 miljardus kubikmetru.

Stokholmas arbitrāža 2018. gada 28. februāra lēmumā saistībā ar šo strīdu ieklausījās pēdējā argumentā, piedzenot no Gazprom par labu Naftogaz 4,637 miljardus dolāru kompensācijā pār nepiegādāto tranzīta gāzi caur Ukrainu. Ņemot vērā iepriekšējo lēmumu (par gāzes piegādes līgumu, kur tiesa lika Naftogaz izmaksāt Gazprom parādu par piegādāto gāzi 2,019 miljardu dolāru apmērā), Krievijas kompānijai ir jāizmaksā mazāk – 2,56 miljardi dolāru.

Gazprom apstrīdēja tiesas lēmumu martā, savukārt maijā pieprasīja pilnu tā atcelšanu. Turklāt 2. martā Gazprom iesniedza prasību Stokholmas arbitrāža par līgumu laušanu ar Naftogaz.

5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija
Vai Latvija pagūs mēneša laikā savākt naudu priekš Gazprom: Nemiro tikās ar Novaku

2018. gada 13. jūnijā tiesa pieņēma lēmumu par arbitrāžas lēmuma izpildes apturēšanu, savukārt 2018. gada 28. jūnijā apstiprināja savu lēmumu par arbitrāžas lēmuma izpildi attiecībā uz arbitru piespriestās summas 2,56 miljardu dolāru apmērā piedziņu no Gazprom. Tajā pašā 2018. gadā 13. septembrī tiesa saistībā ar NAK "Ukrainas Naftogaz" prasību atcēla savu lēmumu par arbitrāžas lēmuma izpildes apturēšanu. Klausīšanās saistībā ar lietu par arbitrāžas lēmuma apstrīdēšanu tranzīta lietā nozīmētas uz 2020. gada septembri-oktobri.

Naftogaz, ņemot vērā pozitīvo tiesas lēmumu tās prasībā pret Gazprom par tranzīta līgumu, rosināja norādītā lēmuma piespiedu izpildīšanas darbības vairāku valstu teritorijās – Šveicē, Nīderlandē, Anglijā, Velsā, Luksemburgā. Un 2018. gada 17. septembrī Nīderlandē Naftogaz iesniedza prasību par Stokholmas arbitrāžas lēmuma saistībā ar tranzīta lietu atzīšanu un izpildi. Klausīšanās šajā lietā ieplānotas 2019. gada decembrī.

Ziņu lente
0