Zaharova par pieminekļa nojaukšanu Rīgā: tā aptumšos Krievijas un Latvijas attiecības

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa nojaukšanu Rīgā Krievijas Ārlietu ministrija uzskata par barbarismu un starptautisko līgumu pārkāpumu.

RĪGA, 10. novembris – Sputink. Ja padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa nojaukšana Rīgā paliks nesodīta, tas vēl vairāk aptumšos jau tāpat sarežģītās Krievijas un Latvijas attiecības, teikts Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas komentārā, kas publicēts ĀM vietnē.

На месте уничтоженного латвийскими властями в Риге памятника подводникам - героям Балтики - Sputnik Latvija
Latvijas ĀM piedāvā gribētājiem paņemt pieminekļa padomju jūrniekiem atlūzas

"Burtiski ik nedēļas no Latvijas pienāk ziņas par vandālisma aktiem pret pieminekļiem padomju kareivjiem, kuri ziedojuši dzīvības cīņā ar fašismu. Tie apstiprina LR valdošās koalīcijas radikāli noskaņoto pārstāvju plānus "reizi par visām reizēm pielikt punktu padomju memoriālajam mantojumam," teikts Krievijas ĀM komentārā.

Novembra sākumā vēstīts, ka demontēts padomju jūrniekiem veltītais piemineklis, kas atradās Rīgā, 50 metru attālumā no tagadējā Latvijas Jūras spēku štāba. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" paziņoja, ka konstatējuši - piemineklis padomju jūrniekiem ir pamests un sliktā stāvoklī. Taču vēsturnieks Aleksandrs Ržavins pastāstīja, ka monumentu uzturējuši kārtībā vietējie iedzīvotāji un jūrnieku apvienības pārstāvji.

Krievijas vēstniecība Latvijā nosauca notikušo par nepieņemamu starptautisko tiesību pārkāpumu, jo pieminekli nojauca bez saskaņošanas ar Krieviju, kaut gan to paredz spēkā esošā divpusējā vienošanās par Krievijas militāro pensionāru sociālo aizsardzību, kas parakstīta 1994. gadā.

Latvijas ĀM uzskata, ka līgums ar Krieviju nav attiecināms uz minēto pieminekli, jo tas nav bijis uzstādīts apbedījuma vietā, nebija reģistrēts nedz Pieminekļu dokumentācijas centrā, nedz Rīgas Pieminekļu aģentūrā.

Krievijas ĀM šādam traktējumam nepiekrīt.

Все, что осталось на месте памятника героям-подводникам Балтики в Риге - Sputnik Latvija
Kliedzošs pārkāpums! Krievijas vēstniecība Latvijā sašutusi par pieminekļa nojaukšanu

"Atgādinām, ka uz minēto pieminekli attiecas Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas līgums no 1994. gada 30. aprīļa par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību. Saskaņā ar Līguma 13. pantu, Latvijas valdība uzņemas saistības nodrošināt memoriālo būvju apkopšanu, labiekārtošanu un saglabāšanu Latvijā," teikts komentārā.

Zaharova atgādināja, ka Krievijas vēstniecība Rīgā iesniegusi protesta notu Latvijas ĀM un pieprasījusi no Latvijas puses skaidrojumus un nepieciešamos pasākumus nozieguma izmeklēšanai, seku novēršanai un vainīgo personu saukšanai pie atbildības.

"Neapšaubāmi, ja tamlīdzīgs barbarisms paliks nesodīts, tas vēl vairāk aptumšos jau tāpat sarežģīto Krievijas un Latvijas attiecību fonu, uzsvēra Krievijas ĀM oficiālā pārstāve.

Ziņu lente
0