Meklēja mīnas, atrada zemūdeni: negaidīts Baltijas flotes mīnu tralētāja atradums

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasМорской тральщик "Александр Обухов"
Морской тральщик Александр Обухов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mīnu tralētāja "Aleksandr Obuhov" ekipāža jau otro gadu no vietas atrod Baltijas jūrā nogrimušas zemūdenes.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Mīnu tralētāja "Aleksandr Obuhov" ekipāža atradusi Baltijas jūrā nogrimušu zemūdeni. Domājams, tas ir vācu armijas kuģis. Zemūdene guļ uz ķīļa aptuveni 60 metru dziļumā, pastāstīja telekanāls "Zvezda".

Pretmīnu kuģis "Aleksandr Obuhov" izgāja no jūras kara bāzes Baltijskā, lai piedalītos zemūdens mīnu meklēšanas un likvidācijas mācībās, bet atrada zemūdeni. Tā iegrimusi dūņās, apaugusi ar gliemežnīcām un traļiem – zemūdene atrodas aktīvas zvejniecības zonā.

Подводная лодка типа Щука - Sputnik Latvija
Pie Igaunijas krastiem atrasta padomju zemūdene

Provizoriski vērtējumi liecina, ka zemūdene ir aptuveni 40 metrus gara. Pagaidām nav izdevies kuģi klasificēt un noteikt piederību, ņemot vērā tā stāvokli. Domājams, tā ir vācu dīzeļa zemūdene (tagadējā Kaļiņingradas apgabala teritorijā agrāk atradās vācu zemūdeņu bāze).

Pērnvasar tralētājs "Aleksandr Obuhov" Baltijas dzīlēs atrada pirmo zemūdeni – Somu līcī. Apskatot zemūdeni un salīdzinot saņemtos darus ar padomju zemūdeņu taktiskajiem un tehniskajiem aprakstiem, tika izdarīts slēdziens, ka tās ārējā aprise un bruņojums atbilst S sērijas IX-bis padomju zemūdenēm.

Speciālisti atzīmēja, ka datu trūkums par citām konkrētajā rajonā bojā gājušajām zemūdenēm ļauj ar lielu ticamības pakāpi secināt, ka tā ir zemūdene "S-12", kas savā pēdējā reisā devās 1943.gada 30.jūlijā. No zemūdenes netika saņemtas nekādas vēstis, un tā tika iekļauta starp piecām zemūdenēm, kas gāja bojā 1943.gadā mēģinājumos izlauzties no Somu līča.

Ziņu lente
0