Gorbačovs nosauca NATO paplašināšanos par Rietumu lielāko stratēģisko kļūdu

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasПрезентация книги М. Горбачева "Остаюсь оптимистом" в Московском Доме Книги
Презентация книги М. Горбачева Остаюсь оптимистом в Московском Доме Книги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais PSRS prezidents uzskata, ka NATO paplašināšanās ir solis pretī militāri politiskās situācijas destabilizācijai Eiropā.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs uzskata lēmumu par NATO paplašināšanos par Rietumu lielāko stratēģisko kļūdu – tas kļuva par soli uzticības iedragāšanas virzienā, kas parādījās līdz ar aukstā kara beigām.

"Es nekad neesmu slēpis savas domas: lēmums par NATO paplašināšanos bija Rietumu lielākā stratēģiskā kļūda, solis pretī militāri politiskās situācijas destabilizācijai Eiropā un ārpus tās robežām," norāda viņš savā grāmatā "Kas ir uzlikts uz kārts: globālās pasaules nākotne", ar kuras tekstu iepazinās RIA Novosti.

Šajā jaunajā grāmatā, kas drīzumā parādīsies grāmatu veikalos, politiķis apraksta to, kā tika apspriests jautājums par aukstā kara izbeigšanu. Toreiz, norāda viņš, gan NATO, gan Varšavas līguma valstīs notika militāro doktrīnu pārskatīšanas procesi, pat bija panākta vienošanās par bruņoto spēku skaita samazinājumu, ko parakstīja šo alianšu locekļi.

Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs - Sputnik Latvija
Gorbačovs atzīmējis visas aukstā kara pazīmes pasaulē un bruņošanās sacīkstes

"Toreiz - Varšavas līguma organizācijas pastāvēšanas apstākļos - piedāvāt kaut kādu "juridiski saistošu vienošanos" par NATO neizplatīšanos Austrumeiropā – kā to tagad man pārmet mani kritiķi – būtu absurds, nejēdzība. Mūs apsūdzētu tajā, ka mēs paši graujam Varšavas līgumu," uzsver Gorbačovs.

Pēc viņa sacītā, padomju vadība tā brīža apstākļos izdarīja maksimāli iespējamo.

"Krievijai bija visas tiesības pieprasīt ievērot ne vien parakstīto vienošanās un saistību burtu, bet arī garu. Pēc dažiem gadiem vēlāk pieņemtais NATO lēmums kļuva par soli pretī uzticības iedragāšanai, kas izveidojās līdz ar aukstā kara izbeigšanu. Un Krievija nevarēja neizdarīt atbilstošus secinājumus," piebilst politiķis.

Ziņu lente
0