Maskavā notika salūts par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistiem 75. gadadienai

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasСалют в честь 75-летия освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков
Салют в честь 75-летия освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā divi tūkstoši petaržu tika palaists debesīs virs Maskavas par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistiem 75. gadadienai.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Salūts, kurš bija veltīts Rīgas atbrīvošanas no nacistiem 75. gadadienai, notika 13. oktobra vakarā Maskavā, uz Poklonnajas kalna.

"Atsevišķs artilērijas maršala Vladimira Mihalkina Rietumu militārā apgabala salūta gvardes divizions deva artilērijas salūtu par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistisko fašistu iekarotājiem 75. gadadienai," teikts Rietumu militārā apgabala preses dienesta paziņojumā.

Kopumā debesīs tika palaists vairāk nekā divi tūkstoši 50 veidu petaržu, sprādzienu kupoli diametrā pārsniedza 300 metrus.

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasSalūts par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistisko fašistu iekarotājiem 75. gadadienai
Maskavā notika salūts par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistiem 75. gadadienai - Sputnik Latvija
Salūts par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistisko fašistu iekarotājiem 75. gadadienai

Salūta palaišana notika no kombinētajām pašgājēju salūta palaišanas iekārtām ar kalibru no 105 līdz 310 mm uz automobiļu KamAZ bāzes. Salūta audio pavadījumu nodrošināja Lielā Tēvijas kara laiku ZIS-3 ložmetēji. Tie veica 24 zalves šāvienu.

Latvijas galvaspilsētu atbrīvoja no nacistu iekarotājiem 1944. gada 13. oktobrī. Tā bija daļa no lielās Baltijas valstu atbrīvošanas operācijas, kurā piedalījās vairākas frontes: trīs Baltijas frontes, daļa trešās Baltkrievijas un Ļeņingradas frontes, kā arī Baltijas jūras flotes. Uzbrukuma rezultātā tika atbrīvota Igaunija, Latvija un Lietuva. No 59 vācu divīzijām 29 tika sakautas, pārējās 30 aizgāja uz Kurzemi.

Шествие Шаги живых в день памяти жертв геноцида еврейского народа. Посол России в Латвии Евгений Лукьянов - Sputnik Latvija
"Simtiem brāļu kapu Latvijā - tas ir inscenējums?" Krievijas vēstnieks par reālo karu

Krievijas aizsardzības ministrija Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 75. gadadienas gaidās ar svētku salūtiem atzīmē PSRS un Austrumeiropas pilsētu atbrīvošanu. Kopumā 2019. gadā notiks 11 salūti.

Pirms salūta rīkošanas Maskavā Latvijas ĀM uzstājās pret to. Ārpolitikas iestādes paziņojumā bija norādīts, ka "Latvijai, Lietuvai un Igaunijai brīvības un neatkarības atjaunošana notika nepilnus 50 gadus vēlāk, jo Sarkanās armijas ienākšana tām nozīmēja padomju okupācijas atjaunošanu".

Maskavā šādus paziņojumu uzskata par nepieņemamiem. Krievijas valdība jau vairākkārt norādījusi, ka ne par kādu Baltijas valstu okupāciju 1940. gadā no PSRS puses nevar būt ne runas. Krievijas Ārlietu ministrija ir paskaidrojusi, ka Baltijas valstu iestāšanos PSRS uzskata par atbilstošu tā laika starptautiskajām tiesībām.

KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Rīgai derētu raizēties par okupāciju no NATO puses.

"Ja Latvijas ĀM vērtētu brīvību, tad neatbalstītu ārvalstu militāro kontingentu izvietošanu savas valsts teritorijā. Bet tā ne vien sveic NATO spēku un ASV karaspēku izvietošanu Latvijā, bet arī paaugstina maksu par viņu uzturēšanos līdz 2% no IKP. Ņemot vērā, ka Rīga NATO neizlemj absolūti neko, to var nosaukt par maksu par okupāciju," pateica Zaharova, komentējot Latvijas ĀM izlēcienu sakarā ar salūtu.

Старый город - Sputnik Latvija
Latvijas aizsardzības ministram ieteica noskaidrot pie kareivjiem, kā atbrīvoja Rīgu

Savukārt senators Aleksejs Puškovs paziņoja, ka tā ir Krievijas darīšana – palaist salūtu par godu Rīgas atbrīvošanai. "Viņi pie sevis var to pasludināt kaut vai par sēru dienu aizgājušajam Trešajam Reiham. Latviju atbrīvoja mūsu karaspēki, nevis latviešu SS leģions. Un mēs svinēsim mūsu uzvaras tā, kā uzskatām par vajadzīgu," uzrakstīja viņš Twitter mikroblogā.

Arī Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgēņijs Lukjanovs uzsvēra, ka salūta rīkošana Maskavā par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistu iekarotājiem gadadienai ir Maskavas tiesības. Viņš uzsvēra, ka Krievijas lepojas ar uzvaru Lielajā Tēvijas karā un atcerēsies savu vēsturi un godinās varoņus.

"Ja mēs aizmirsīsim pagātni, tā mūs panāks, un tā būs vēl baisāka, nekā bija tajā realitātē," uzsvēra Krievijas vēstnieks.

Ziņu lente
0