Politologs: Levitam ANO vajadzēja atcerēties par nepilsoņiem un ASV bombardēšanām

© Foto : МПГУЭксперт Владимир Шаповалов
Эксперт Владимир Шаповалов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidentam Egilam Levitam, ja viņš vēlējās runāt ANO tribīnē par starptautisko tiesību pārkāpumiem, vajadzēja atcerēties nepilsoņus, leģionāru gājienus Rīgā, kā arī sava sabiedrotā – ASV – militāro agresiju, paziņoja politologs Vladimirs Šapovalovs.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits uzstājās ANO Ģenerālās Asamblejas sesijā Ņujorkā. Viņš īsi atgādināja par svarīgiem notikumiem Latvijas un Baltijas valstu vēsturē, uzsvēra multilaterālisma iespēju izmantošanas svarīgumu un aicināja ANO mainīties laikam līdzi. Neatstāja bez savas uzmanības Levits arī Krieviju. Tostarp, viņš paziņoja, ka KF "joprojām pārkāpj starptautisko tiesību principus, turpinot ignorēt gan Ukrainas, gan arī Gruzijas teritoriālo veselumu".

День знаний в Рижской средней школе №88. Президент Латвии Эгилс Левитс и директор Рижской средней школы №88 Нина Лабада - Sputnik Latvija
Svešais starp savējiem: Latvijas prezidenta runas biedē arī pašus latviešus

"Dīvains cilvēka izteiciens, kas pārstāv valsti, kura, pirmkārt, ir pazīstama ar saviem nacionālo minoritāšu tiesību pārkāpumiem, turklāt nepieņemamiem, kuri neiekļaujas nekādās mūsdienu demokrātiskas valsts normās, es runāju, protams, par nepilsoņu statusu. Šis diskriminējošais pasākums ir absolūti nebijis pēc savas būtības. Otrkārt, valsts, kura faktiski valsts līmenī atbalsta kolaboracionistu un nacisma piekritēju slavēšanu un, tieši pretēji, īsteno veselu virkni propagandas rakstura pasākumu un reālu pasākumu, kas tiek virzīti pret padomju tautas un padomju armijas varoņdarbu Otrā pasaules kara gados," paziņoja Sputnik Latvija politologs, Maskavas Pedagoģiskās valsts universitātes Vēstures un Politikas institūta direktora vietnieks Vladimirs Šapovalovs.

Tāpat eksperts norādīja, ka pastāv daudzas valstis, kuras veic reālus tiešas agresijas aktus pret citām valstīm, pirmām kārtām runa ir par ASV, kuras Levits nez kāpēc nepieminēja savā runā, kad teica par teritoriālā veseluma aizsardzības nozīmi.

"ASV pēc aukstā kara beigām visa laika garumā faktiski īsteno agresiju pret daudzām valstīm. Patlaban Amerikas karaspēki atrodas Sīrijas, Irākas, Afganistānas teritorijā… Šajā nozīmē, ja Latvijas pārstāvis vēlējās pievērst uzmanību valstīm, kuras okupē svešu teritoriju, pārkāpj vienu ai otru valstu tiesības, acīmredzami varēja pievērst uzmanību Savienotajām Valstīm," paziņoja Šapovalovs.

Viņš piebilda, ka Levita paziņojums varēja pārsteigt, ja nezinātu visas Latvijas politikas virtuvi, kas tiek veidota uz cīņas ar mītiskajiem KF draudiem. Latvijā pēdējo gadu laikā un pat desmitgades politiskais, un bieži arī ekonomiskais kapitāls ir rusofobija, nobeigumā sacīja eksperts.

Ziņu lente
0