Pārsteigt NATO: ko Krievijas un Baltkrievijas karavīri gatavo pie Ņižņijnovgorodas

© Sputnik / Alexandr Podgorchuk / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий береговых войск Балтийского флота во время тактических учений в Калининградской области
Военнослужащий береговых войск Балтийского флота во время тактических учений в Калининградской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ņižņijnovgorodas apgabalā jau ieradušies 12 tūkstoši karavīru un gandrīz tūkstoš bruņutehnikas vienību. Sauszemes spēkus atbalstīs 70 kara lidmašīnas un helikopteri. No Baltkrievijas ieradušies četri tūkstoši karavīru, vairāk nekā simt tanki un bruņumašīnas, 50 zalves uguns reaktīvās sistēmas, mīnmetēji, lidmašīnas un helikopteri.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Divpadsmit tūkstoši karavīru, simtiem bruņutehnikas vienību, desmitiem lidmašīnu – šodien Ņižņijnovgorodas apgabalā sākas Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku vērienīgās operatīvās mācības "Savienības vairogs 2019". Par to, kāpēc savienības vairogam tik vērīgi seko NATO, materiālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Manevri Ņižņijnovgorodas apgabalā

Mācības notiks valsts dziļumā, Ņižņijnovgorodas apgabalā. Krievijas BS Ģenerālštābs paskaidroja, ka lēmums par mācību vietu pieņemts apzināti: Krievijas un Baltkrievijas kareivji nevēlas satraukt partnerus rietumvalstīs un saasināt situāciju Eiropā, lai arī NATO pēdējos gados organizē lielu skaitu manevru Krievijas robežu tiešā tuvumā.

Российско-белорусские учения, архивное фото - Sputnik Latvija
Tālāk no NATO: KF un Baltkrievija rīkos liela mēroga mācības "Savienības vairogs 2019"

Mācības organizētas ar aizsardzības mērķiem, kuru vidū nozīmīgākais ir robežu aizsardzība no pretinieka iebrukuma. Pēc pēdējo gadu bruņoto konfliktu analīzes karavīri sezinājuši, ka lielākoties tos ievada teroristu, separātisku un nelikumīgu bruņoto formējumu aktivizēšanās ar trešo spēku atbalstu.

Manevros tiks izspēlēti dažādi varianti, tomēr lielākā uzmanība būs pievērsta cīņai ar teroristiem un bandu formējumiem, tostarp arī apdzīvoto vietu atbrīvošanai un tīrīšanai. Plānots plaši izmantot Krievijas karavīru pieredzi, kuri piedalījās operācijā Sīrijā.

Mācības notiks gan dienā, gan arī naktī. Pirmajā posmā bruņoto spēku reģionālā grupējuma vienības un daļas apvienotā štāba vadībā bloķēs un likvidēs nelikumīgos formējumus un pretinieka diversantu un izlūku grupas. Otrais posms veltīts karaspēku vadībai aizsardzības darbību ietvaros un situācijas stabilizācijai karadarbības rajonā.

Šogad "Savienības vairogam" raksturīgs liels skaits dalībnieku un militāršd tehnikas vienību. Ņižņijnovgorodas apgabalā jau ieradušies 12 tūkstoši karavīru un gandrīz tūkstoš bruņutehnikas vienību. Sauszemes spēkus atbalstīs 70 kara lidmašīnas un helikopteri. No Baltkrievijas ieradušies četri tūkstoši karavīru, vairāk nekā simt tanki un bruņumašīnas, 50 zalves uguns reaktīvās sistēmas, mīnmetēji, lidmašīnas un helikopteri. 

"Karstie" Rietumi

Krievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības "Savienības vairogs" tiek organizētas kopš 2009.gada reizi divos gados abu valstu teritorijā pēc kārtas. Pirmie manevri aizritēja 2006.gadā Krievijas un Baltkrievijas Pretgaisa aizsardzības vienotās sistēmas pārbaudes ietvaros. "Savienības vairogs" ir abu valstu militārās sadarbības svarīgs elements un karavīru kopīgo apmācību gala posms.

Выход кораблей Балтийского флота в море в рамках учений Запад-2017 - Sputnik Latvija
Kļuvis zināms, kādēļ ievilkās KF mācības "Okeāna vairogs" – bez NATO neiztika

Mācības organizētas ar aizsardzības mērķi, jo Krievijas un Baltkrievijas militāro vadību satrauc NATO uzbrukuma manevri. Piemēram, Baltkrievijas aizsardzības ministra vietnieks, Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Oļegs Belokoņevs paziņoja, ka alianses lielāko mācību, piemēram, "Anakonda 2018" un "Dragon 2019" analīze ļauj nonākt pie slēdziena, ka tiek izstrādāti vardarbīgas reakcijas varianti krīzes un konfliktu situācijās, kas varētu rasties pēcpadomju telpā.

Pie tam NATO spēku apmācībā akcents manevros ir mainījies – agrāk tika pievērsta uzmanība aizsardzības un speciālajām darbībām, tagad – uzbrukumam un aizsardzībai. Alianse izspēlē spēku pielietojumu sabiedrotās valsts robežu tiešā tuvumā. Šodien Baltkrievijas Aizsardzības ministrija īpašu uzmanību pievērš rietumu virziena aizsardzībai. Tas ir saprotams: NATO organizē desmitiem mācību valstīs, kas robežojas ar Krieviju. Alianses armijas mācās karot uz zemes, gaisā un jūrā, dažkārt pat īpaši neslēpjot, ka par pretinieku uzskata Krieviju.

Ziņu lente
0