Vladimirs Putins vizītē Dagestānā izdzēra glāzīti, kā solīja pirms 20 gadiem

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dagestānas iedzīvotāji šajās dienās atceras 20 gadus senos notikumus – Šamila Basajeva un Hataba vadīto teroristu bandu iebrukumu no Čečenijas. Tolaik karavīriem palīdzēja vietējie iedzīvotāji.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins izpildījis pirms 20 gadiem doto solījumu – iedzert glāzīti vodkas, ko atstāja neskartu, uzturoties Dagestānā 1999.gada augustā, vēsta RIA Novosti.

​Dagestānas iedzīvotāji šajās dienās atceras 20 gadus senos notikumus – Šamila Basajeva un Hataba vadīto teroristu bandu iebrukumu no Čečenijas. Tolaik karavīriem palīdzēja zemessargi – vietējie iedzīvotāji.

Dagestānas IeM preses centra bijušais vadītājs Abdulmanaps Musajevs pastāstīja, ka 1999.gadā Krievijas premjerministra v.i. Vladimira Putina ierašanās Botlihas rajonā ļoti pacēlusi vietējo iedzīvotāju noskaņojumu.

Немецкий журналист-международник Александр Рар - Sputnik Latvija
Politika
Vācu politologs: Krievijas prezidents ņem vērā Krievijas intereses un rīkojas pareizi

Viņš atsauca atmiņā arī notikumu ar glāzīti vodkas, kas atgadījās, Putinam tiekoties ar ģenerāļiem.

"Es arī biju tajā teltī. Viņš mūs uzrunāja, visi pacēla tostu, glāzes jau bija pie lūpām, bet viņš – bah! – noliek to uz galda un saka: "Bet mēs iedzersim, kad uzvarēsim," atcerējās Musajevs.

Ceturtdien Krievijas prezidents tikās ar zemessargiem. Putins sveica viņus un pateicās par ielūgumu. Pēc tam viņš pacēla glāzīti un izdzēra to.

Prezidents teica, ka Botliha svin traģisku, tomēr no rezultāta viedokļa izcilu dienu – zemessardzes kauju 20. gadadienu.

Putins piebilda, ka tajās dienās dagestānieši stājušies pretī starptautisko teroristu bandām kopā ar Krievijas Bruņotajiem spēkiem un aizstāvējuši ne vien savu tēvu zemi, savu Dagestānu, savu ciemu, bet arī, pēc būtības, parādījuši piemēru visai valstij, ko nozīmē cilvēku saliedētība kopēju briesmu priekšā. Putins uzsvēra, ka cilvēks vienmēr parāda savas labākās īpašības kritiskās situācijās.

"Kad tāda situācija radās šeit, jūs parādījāt, uz ko esat spējīgi, ko spēj visa mūsu valsts, jūs parādījāt ļoti labu piemēru. Liels jums paldies," teica prezidents.

Световые инсталляции в память об 11 сентября 2001 года - Sputnik Latvija
Bijušais CIP analītiķis: Putins brīdināja Bušu par 11.septembra teroraktiem

Valsts vadītājs uzsvēra, ka ir grūti apsveikt zemessargus ar šo dienu, jo zaudējumi cīņās bija milzīgi, taču nav iespējams neizrādīt cieņu cilvēku varonībai un vīrišķībai.

Pēc uzbrukuma atvairīšanas 106 brīvprātīgie tika apbalvoti ar Vīrišķības ordeni, 42 – ar II pakāpes medaļām "Par nopelniem Tēvijas priekšā", 16 saņēma medaļas "par drosmi", vairāki simti cilvēku saņēma republikāniskos apbalvojumus par vīrišķību un pašaizliedzību, astoņi izpelnījās Krievijas Varoņa nosaukumu.

Federālā drošības dienesta dati liecina, ka cīņās gāja bojā vairāk nekā 280 cilvēki, tika ievainoti vairāk nekā 800 karavīri un civiliedzīvotāji. Sodu par uzbrukumu saņēma vairāk nekā 70 cilvēki. Septiņi, tostarp arī Basajevs un Hatabs vēlāk tika likvidēti.

Ziņu lente
0