Tālāk no NATO: KF un Baltkrievija rīkos liela mēroga mācības "Savienības vairogs 2019"

© AFP 2023 / VIKTOR DRACHEVРоссийско-белорусские учения, архивное фото
Российско-белорусские учения, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārajām mācībām "Savienības vairogs 2019" ir tikai un vienīgi aizsardzības nozīme un tās notiks tālu no NATO valstu robežām – netālu no apdzīvotās vietas Muļino, Ņižņijnovgorodas apgabalā.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Krievijas Ģenerālštābā paziņoja, ka lēmums par manevru rīkošanu valsts vidienē tika pieņemts apzināti: Krievijas un Baltkrievijas karavīri nevēlas uztraukt rietumu partnerus un saasināt jau tā sarežģīto situāciju Austrumeiropā. Atšķirībā no NATO valstīm, kuras pēdējo gadu laikā rīko lielu skaitu militāro mācību tiešā tuvumā pie Krievijas robežām, vēsta Sputnik Igaunija.

Mācību "Savienības vairogs 2019" oficiālajā mājaslapā atzīmēts, ka manevru laikā "tiks risināts plašs uzdevumu spektrs: sākot ar valsts robežas piesegšanu un cīņu ar nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem līdz aizsardzības darbību veikšanai un situācijas stabilizēšanai".

Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija
Baltijas jūrā startēja NATO jūras militārās mācības

Plānots, ka kopumā manevros, kuri norisināsies no 13. līdz 19. septembrim, piedalīsies aptuveni 12 tūkstoši militārpersonu, tostarp līdz 8 tūkstošiem no Krievijas un vairāk nekā 4 tūkstoši no Baltkrievijas.

Mācību gaitā tiks iesaistīts līdz 950 kaujas tehnikas vienībām, tostarp vairāk nekā 230 tanku, 240 artilērijas sistēmu, kā arī līdz 70 lidmašīnām, turklāt Krievija piešķirs aptuveni 200 tanku, 360 bruņumašīnu, līdz 190 raķešu sistēmām, ieročiem un mīnmetējiem un 55 kaujas lidmašīnām un helikopteriem.

Mācības "Savienības vairogs" tiek rīkotas reizi divos gados pēc kārtas Baltkrievijas un Krievijas teritorijā.

Visiem Krievijas un Baltkrievijas manevriem ir plānveida raksturs un tās notiek pilnā atbilstībā esošajam mācību grafikam un starptautisko tiesību normām.

Par to rīkošanu tiek informētas ārvalstu aizsardzības iestādes, savukārt to vadību un darbiniekus regulāri aicina novērot manevrus, tostarp arī NATO dalībvalstu pārstāvjus.

Сергей Шойгу - Sputnik Latvija
Krievijas aizsardzības ministrs pastāstīja par valsts rietumu robežas nostiprināšanu

Iepriekšējās savienības valsts mācības ar nosaukumu "Rietumi 2017", notika Mogiļevas apgabalā 2017. gada septembrī un kļuva par iemeslu papildu NATO kontingenta izvietošanai Baltijas valstīs.

Pēdējo gadu laikā alianses karavīru klātbūtne ir daudzkārt pieaugusi, savukārt militārās mācības reģionā notiek praktiski pastāvīgi. Alianses armija trenējas karot gan uz zemes, gan gaisā, gan jūrā, turklāt bieži vien neslēpj, ka ienaidnieka kārtā viņi izskata Krieviju.

Pēc Krievijas ekspertu domām, NATO apakšvienību izvietošana Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā notiek tieši mācību aizsegā, kuras ļauj ātri pārmest karaspēkus un militāro tehniku.

Ziņu lente
0