Vladimirs Putins batiskafā nolaidies Somu līča dzīlēs

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин посетил остров Гогланд
Президент РФ В. Путин посетил остров Гогланд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūras kara flotes dienas priekšvakarā Krievijas prezidents Vladimirs Putins batiskafā nolaidies Somu līča dzīlēs – kara laikā bojā gājušās padomju zemūdenes katastrofas vietā.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Zemūdenes Š-308 "Semga" atliekas tika atrastas ekspedīcijas "Slava Lielās Uzvaras kuģiem" laikā pagājušā gada maijā, kad ar hidrolokatoriem tika skenētas jūras dzīles uz ziemeļiem no Lielās Titersa salas, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Kara vēsturniekiem izdevies noskaidrot, ka zemūdene gājusi bojā 1942. gadā, laikā no 24.-26. oktobrim no mīnas sprādziena vācu mīnu aizsprostojuma līnijā "Seeigel" ("Jūras ezis").

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nolaidās zem ūdens autonomā dziļūdens aparātā "C-Explorer 3.11", pietuvojās zemūdenei un piedalījās memoriālās plāksnes uzstādīšanā pie zemūdenes korpusa ar tās komandiera un ekipāžas locekļu vārdiem.

Pirms nolaišanās jūras dibenā ekspedīcijas "Slava Lielās Uzvaras kuģiem" vadītājs Konstantins Bogdanovs valsts vadītājam, aizsardzības ministram Sergejam Šoigu un Jūras kara flotes komandierim Nikolajam Jevmenovam pastāstīja par padomju zemūdeņu jūrnieku cīņu ar fašistiskajiem iebrucējiem Baltijas jūrā un Š-308 likteni. Prezidentam parādīja Baltijas jūras karti ar citu zemūdeņu bojāejas vietām un Š-308 atrašanās vietas un stāvokļa shēmu.

Тактико-специальные учения на Новороссийской военной базе - Sputnik Latvija
Foto
Klusākie spēki pasaulē: ko slēpj zemūdenes.

Ieniršana ilga aptuveni 30 minūtes. Pēc tam valsts vadītājs pastāstīja žurnālistiem par iespaidiem, īsumā aprunājās ar ekspedīcijas dalībniekiem un akvalangistiem, kuri uzstādīja piemiņas plāksni. Viņš pateicās par darbu, apsveica gaidāmajā Jūras kara flotes dienā un nofotografējās kopā ar viņiem.

Zemūdene Š-308 "Semga" tika nolaista ūdenī 1933. gada aprīlī. Lielā Tēvijas kara gados tā piedalījās Ar Sarkano Karogu apbalvotās Baltijas flotes operācijās. 1942. gada rudenī zemūdene pazuda. Tajā bija 40 ekipāžas locekļi, arī trešā ranga kapteinis Ļevs Kostiļovs.

Iepriekš vēstīts, ka starptautiskā ekspedīcija "Slava Lielās Uzvaras kuģiem" jau vairāk nekā desmit gadus nodarbojas ar bojāgājušo padomju kuģu meklējumiem.

Šajā laikā ekspedīcijas dalībniekiem izdevies Krievijas, Bulgārijas, Igaunijas un Somijas teritorijā atrast 17 zemūdeņu un vairāk nekā 20 kuģu bojāejas vietas no Lielā Tēvijas kara un Pirmā pasaules kara laikiem.

Nesen, šī gada maijā Somu līcī, 67 metru dziļumā, netālu no Lielās Titersa salas tika atrasta padomju zemūdene Š-302 "Okuņ", kas gājusi bojā Lielajā Tēvijas karā.

Ziņu lente
0