Krievijā plosās nebijuši ugunsgrēki: eksperti cenšas noskaidrot to iemeslu

© pixabayЛесной пожар
Лесной пожар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dūmu mākoņi izplatās visā valsts teritorijā. Tie sasnieguši pat pilsētas, kuru apkaimē ugunsgrēku nav, un būtiski pasliktina gaisa kvalitāti.

RĪGA, 28. jūlijs – Sputnik. Krievijas ziemeļos, kā arī Grenlandē un Aļaskā fiksēti nopietni mežu ugunsgrēki: ja nemazināsies cilvēka ietekme uz atmosfēru, situācija var pasliktināties, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz materiālu izdevumā Science Alert.

Klimatologi uzskata, ka stihiskās nelaimes mērogs ir neredzēts, situāciju ietekmē arī klimatiskās pārmaiņas (piemēram, globālā saslimšana). Eksperti uzskata: ja netiks sperti soļi atropogēnās ietekmes samazināšanai, situācija atkārtosies katru gadu.

Лесной пожар рядом с Марселем, архивное фото - Sputnik Latvija
Meža ugunsgrēka platība netālu no Marseļas sasniegusi 240 hektārus

Kopš jūlija sākuma zinātnieki fiksējuši vairāk nekā simt meža ugunsgrēkus Ziemeļu polārā loka apkaimē: Krievijā liesmas pārņēma vismaz 11 reģionus. Pētnieku dati, kā arī Pasaules meteoroloģiskās organizācijas speciālistu dati liecina, ka ugunsgrēku platība dažviet pārsniedz simt tūkstošus hektāru.

NASA Zemes observatorijas eksperti apliecina, ka dūmu mākoņi izplatās visā Krievijas teritorijā. Tie sasnieguši pat pilsētas, kuru apkaimē ugunsgrēku nav, un būtiski pasliktina gaisa kvalitāti.

Meža ugunsgrēki 2019. gadā ir spēcīgākie 16 gadu laikā, liecina novērojumi no kosmosa. Par to stāsta ģeogrāfs un ekologs Tomass Smits no Londonas ekonomikas skolas. Situāciju pasliktina siltumnīcas gāzu izmeši koksnes degšanas rezultātā: ogļraža dioksīda apjoms, kas nokļuvis atmosfērā jūnija laikā Ziemeļu polārā loka teritorijā, pārsniedz tā apjomu visā laika periodā no 2010. līdz 2018. gadam.

Ziņu lente
0