Cinisms un idiotisms: vēsturnieks brīdina par Polijas "ķiķināšanas" ar Vāciju sekām

© Foto : из личного архива Михаила СмолинаПолитолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Var vienīgi brīnīties par Varšavas neadekvāto uzvedību, kura aicina uz piemiņas pasākumiem Otrā pasaules kara sākuma gadadienā Vāciju, nevis Krieviju, uzsvēra Mihails Smoļins.

RĪGA, 23. jūlijs – Sputnik. Piemiņas pasākumi sakarā ar Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienu notiks bez Krievijas dalības, toties ar Vācijas pārstāvju klātbūtni, apstiprināja RIA Novosti Polijas prezidenta preses dienestā.

Radio Sputnik ēterā politologs, vēstures zinātņu kandidāts Mihails Smoļins nosauca Varšavas uzvedību par vēsturiski netālredzīgu un neadekvātu.

"Kad Polija Krievijas vietā, kura atbrīvoja to no nacistiem, aicina Vāciju uz pasākumiem Otrā pasaules kara sākuma gadadienā – to, no vienas puses skatoties, var uztvert kā cinismu, bet no otras puses – arī kā idiotismu. Mūsdienu Polija – tas ir noteikts mērķis visiem Vācijas revanšistiem, jo visi Polijas ziemeļi un rietumi – tā ir Prūsija, "kura tika sadalīta" Otrā pasaules kara rezultātā. Šāda Polijas rīcība ož pat pēc kaut kāda pašnāvnieciska noskaņojuma," paziņoja Smoļins.

Танк-памятник Второй мировой войны в Гданьске, Польша - Sputnik Latvija
Polija uzaicināja pieminēt Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienu Vāciju, nevis Krieviju

Vēsturnieks norādīja, ka, ja nākotnē Varšavai atgadīsies ārpolitiska rakstura problēmas, tās, neapšaubāmi, būs saistītas tieši ar Berlīni.

"Vērā ņemama Polijas daļa vēsturiski ir Vācijas apgabali, Vācu impērijas kodols. Varšavas "ķiķināšanu" ar Vāciju, un tās asu nepatiku pret Krieviju un tās lomu Polijas vēsturē var vērtēt, kā valsts domāšanas vēsturisko tuvredzību. Vispār runājot, Otrais pasaules karš sākās ar to, ka Vācija uzbruka Polijai un iznīcināja tās valstiskumu. Tādēļ par Polijas neadekvāto uzvedību var tikai un vienīgi brīnīties," uzsvēra Smoļins.

2019. gada septembrī Varšava grasās organizēt pasākumus sakarā Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienu esošo ES un NATO dalībvalstu "sabiedroto un partneru" tikšanās formātā. Krievijas ĀM paziņoja, ka ar šādiem pasākumiem bez Maskavas dalības Polija falsificē kara hroniku un ignorē vēstures loģiku.

Otrais pasaules karš sākās 1939. gada 1. septembrī ar Vācijas uzbrukumu Polijai. Pēc kā daļa Polijas teritorijas nonāca Vācijas kontrolē, bet otra daļa – Padomju Savienības kontrolē.

Ziņu lente
0