Mēs tam esam gatavi: Putins pastāstīja, kādus soļus Maskavā gaida no Zeļenska

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита "Группы двадцати"
Президент РФ Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита Группы двадцати  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins pastāstīja, kādus soļus Ukrainas valsts vadītājs varētu spert, lai panāktu mieru Donbasā, un kas nepieciešams, lai uzlabotos Maskavas un Kijevas attiecības.

RĪGA, 4. jūlijs — Sputnik. Krievijas valsts vadītājs intervijā itāļu avīzei Corriere della Sera atzīmēja, ka visas problēmas Donbasā iespējams atrisināt ar noteikumu, ja Vladimirs Zeļenskis sāks pildīt savus priekšvēlēšanu solījumus.

"Cita starpā – tieši sazināsies ar saviem līdzpilsoņiem Donbasā, pārstās dēvēt viņus par separātistiem. Ja Ukrainas valdība pildīs Minskas protokolus, nevis ignorēs to," Vladimira Putina teikto citēja Sputnik Igaunija.

Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Latvija
Meitenīte no Krimas vērsās pie Zeļenska ar lūgumu atbrīvot viņas tēvu

Viņš piezīmēja, ka tagadējam Ukrainas prezidentam nāksies pieņemt lēmumu par agrākās varas atstāto mantojumu: vardarbīgu ukrainizāciju, aizliegumu lietot miljoniem Ukrainas pilsoņu dzimto – krievu – valodu, ieskaitot studijas augstskolās un mācības skolas, neonacisma patvaļu, pilsoņu konfliktu valsts dienvidaustrumos, agrākās varas mēģinājumus izjaukt trauslo mieru konfesiju starpā.

Un tā, piebilda Krievijas prezidents, ir tikai neliela daļa no "neglītās bagāžas", ar ko Zeļenskim nāksies tikt galā.

"Un, protams, Kijevas valdībai beidzot ir jāsaprot, ka kopējām interesēm atbilst nevis Krievijas un Ukrainas konfrontācija, bet gan pragmatiskas sadarbības attīstība uz savstarpējas uzticības un sapratnes pamata," uzsvēra Vladimirs Putins.

"Mēs tam esam gatavi," apliecināja Krievijas prezidents.

Vladimirs Zeļenskis ievēlēts Ukrainas prezidenta amatā 2019.gada 21.aprīlī. Gandrīz mēnesi vēlāk jaunievēlētais valsts vadītājs nodeva zvērestu un stājās amatā.

Военная техника - Sputnik Latvija
Ukraina plāno atcelt transporta blokādi Donbasā

Kremlis nav nosūtījis nekādus apsveikumus Zeļenskim. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš pastāstīja, ka Vladimirs Putins ir gatavs apsveikt Ukrainas līderi konkrētos apstākļos, nevis ar stāšanos amatā.

Peskovs uzsvēra, ka apsveikumi tiktu nosūtīti gadījumā, ja Zeļenskis būtu reāli panācis mieru Donbasā un mazinātu spriedzi Ukrainas un Krievijas attiecībās.

"Prezidents Putins apsveiks prezidentu Zeļenski ar pirmajiem panākumiem iekšējā konflikta noregulēšanas darbā Ukrainas dienvidaustrumos, kā arī ar pirmajiem panākumiem Krievijas un Ukrainas attiecību normalizācijas aspektā," paskaidroja Kremļa pārstāvis komentārā žurnālistiem.

Ziņu lente
0