"Es arī balsotu par Krieviju": amerikāņi beidzot uzklausījuši Krimas iedzīvotāju viedokli

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasПразднование годовщины "Крымской весны" в Крыму
Празднование годовщины Крымской весны в Крыму - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrisko aktīvistu delegācija no ASV vairākas dienas pavadīja Krimā un, uzklausot pussalas iedzīvotājus, atzina Krimas iedzīvotāju tiesības uz savu izvēli.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Sabiedrisko aktīvistu delegācijas no ASV pavadīja piecas dienas Krimā, vēsta RIA Novosti Krima.

Delegācija sastāvēja no apmēram 20 cilvēkiem. Viņu vidū bija Lielbritānijas, Zviedrijas, Izraēlas un Nepālas pārstāvji. Svētdien, 5. maijā, sabiedrisko aktīvistu vizīte pussalā noslēdzās.

Крымский мост через Керченский пролив - Sputnik Latvija
Foto
Pieci gadi ar Krieviju: kā mainījusies Krima

Pēc piecas dienas ilgās vizītes Krimā delegāti atzina, ka beidzot aptvēruši: pussala pilnībā integrējusies Krievijas Federācijas sastāvā kā pilntiesīgs subjekts.

Organizācijas "Globālais tīkls pret ieročiem un kodola spēku kosmosā" loceklis Džo Makintairs vizītes beigās paziņoja, ka Krimas iedzīvotāju izvēlē par pievienošanos Krievijai 2014. gada referendumā bijusi pašu reģiona iedzīvotāju interešu izvēle.

"Krima pilnībā integrējusies Krievijā. Paviesojoties Krimā, mēs tagad zinām, kāpēc cilvēki nobalsoja tieši tā. Tas bija viņu interesēs – kļūt par Krievijas daļu. Mēs sapratām, kāpēc tas notika. Ja es būtu Krimas iedzīvotājs, darītu tāpat," uzsvēra Makintairs RIA Novosti intervijā.

Notici savām acīm

2018. gadā Krimā viesojās delegācija no ASV četru cilvēku sastāvā. Vizītes noslēgumā advokāte Silvija Demaresta, kura bija delegācijas sastāvā, paziņoja, ka Krimas pussala kļuvusi par Krievijas daļu uz likumīgas tautas gribas paušanas pamata, un notikušo referendumu nosauca par pašnoteikšanās tiesību paušanu.

Ukrainas varasiestāžu darbības Krimā, kuras pēc pussalas atkalapvienošanās ar Krieviju sarīkoja vairākas blokādes, advokāte nosauca par cilvēktiesību pārkāpumu.

Demaresta solīja, ka pēc atgriešanās ASV pastāstīs līdzpilsoņiem par reālo situāciju Krimā.

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Pāriet pie mediju bankasKrimas Apvienošanās ar Krieviju dienas svinības
Es arī balsotu par Krieviju: amerikāņi beidzot uzklausījuši Krimas iedzīvotāju viedokli - Sputnik Latvija
Krimas Apvienošanās ar Krieviju dienas svinības

Kā jau stāstīts, Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā pussalas teritorijā organizētā referenduma, kurā 96,77% Krimas Republikas vēlētāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu reģiona iekļaušanai KF sastāvā.

Ukraina joprojām uzskata Krimu par savu, taču īslaicīgi okupētu teritoriju. Krievijas vadība vairākkārt paziņojusi, ka Krimas iedzīvotāji demokrātiski, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un ANO Statūtiem nobalsoja par atgriešanos Krievijas sastāvā. Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina sacītā, Krimas jautājums ir "slēgts neatgriezeniski".

Ziņu lente
0