Latvijas konsulāts Kaļiņingradā plānojis ābeču izstādi ar KF aizliegtiem simboliem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas konsulāts Kaļiņingradā organizēja ābeču izstādes rīkošanu, dažas no tām satur nacistu simbolus un lamuvārdus; kad situācijā iejaucās policija un iesaistījās žurnālisti, Latvijas diplomāts nolēma ieslēgties tualetē.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Kaļiņingradā izraisījies skandāls sakarā ar latvieša Jura Cibuļa privātās ābeču kolekcijas izstādi, kuru bija plānots atvērt Gaidara Bērnu bibliotēkā. Izrādījās, ka dažās ābecēs ir atrodami nacistu simbolu attēli, citās – attēli un uzraksti, kuri diskreditē Krievijas Federāciju. Iniciatīva par izstādes rīkošanu nākusi no Latvijas konsulāta Kaļiņingradā, vēsta "Vesti-Kaļiņingrad".

Kaļiņingradas bibliotekāri bija ieinteresēti pasaules tautu ābeču izstādes sarīkošanā, savukārt latvietim Cibulim pieder lielākā šādu grāmatu kolekcija. Taču, kad grāmatas ieradās Kaļiņingradā un bibliotēkas darbinieki sāka izpakot kārbas un montēt ekspozīciju, izrādījās, ka dažu ābeču saturs ir visnotaļ pretrunīgs.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Raganas, mikrobs un kļūdas: kā latviešu mācību grāmatas kavē krievu bērnu mācības

Tā, piemēram, eksponātu vidū izrādījās "Vatņiku ābece", kur pie krievu burta "A" rakstīts "alkohols", "В" - "vzjatka" ("kukulis"), "Н" - "narkotikas", "Я" - "jarusskij" ("eskrievs"). Vēl viens kolekcijas eksemplārs - "Baltā ābece" ar svastiku-sauli, no kuras bēg musulmaņi un priesteri. Vēl viena grāmata – Trešā Reiha laiku ābece, kur ir atrodami daudzi nacistu simbolu attēli un lasīšanas vingrinājumi par Hitleru.

Rezultātā bibliotekāri bija spiesti paziņot, ka šādu izstādi viņi nevar rīkot.

"Saņemts signāls, ka dažos izstādes ābeču eksemplāros ir atrodama svastika, pēc tam dažas Krievijas realitāti diskreditējošas lietas, daži amorāli aspekti. Dažās grāmatās bija tā dēvētās baltās, pronacistu ābeces reprinti, "vatņiku" ābece – kur pie katra burta pierakstīts nepatīkams vārds," pastāstīja žurnālistiem Kaļiņingradas apgabala kultūras un tūrisma ministra pirmais vietnieks Sergejs Kuzņecovs.

Книги на латышском языке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā bērnu vecāki tikās ar latviešu valodas mācību grāmatu autoriem

Žurnālisti vērsās pēc komentāra pie Latvijas vēstniecības Kaļiņingradas konsulārās nodaļas kancelejas vadītāja Jāņa Legzdiņa, kurš pirms dažām dienām aicināja uz izstādes atklāšanu. Ieraugot korespondentus, Legzdiņš sākumā paslēpās tualetē, taču vēlāk tomēr sniedza paskaidrojumus.

"Elektroniskajā prezentācijā mēs patiešām atradām vienu slaidu, kuru bibliotekāram mēs pateicām noteikti izdzēst, jo tur patiešām bija svastika. Protams, ja pēc Krievijas likuma tas ir aizliegts, mums tas bija jāparedz, tā bija mūsu kļūda, atzīstu," pateica Latvijas diplomāts.

Iepakojumus ar literatūru Latvijas kancelejas vadītājs pats iznesa no bibliotēkas ēkas. Savukārt konfiscētos eksemplārus izvērtēs eksperti.

Ziņu lente
0