Publicēti unikāli dokumenti par cīņām Krimā Lielā Tēvijas kara gados

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasМинистерство обороны Российской Федерации
Министерство обороны Российской Федерации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa publikāciju veltīta kaujām par Sevastopoli, Simferopoli, Sudaku un Jaltu.

RĪGA, 8. aprīlis – Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi unikālus dokumentus par cīņām par Krimu Lielā Tēvijas kara gados. Ar tiem iespējams iepazīties resora vietnē.

Экспозиция бронетехники на территории киноконцерна Мосфильм - Sputnik Latvija
Ukraina aicina atcelt Krievijas filmas "T-34" demonstrāciju ASV

1944. gada 8. aprīlī 4. Ukrainas flote un atsevišķā Primorskas armija sāka uzbrukuma operāciju Krimā. Tā noslēdzās mēnesi vēlāk, 12. maijā ar vērmahta 17. armijas pilnīgu sakāvi.

Aizsardzības ministrijas publicētie dokumenti agrāk bija slepeni un pieejami tikai šauram vēsturnieku lokam. To lielākā daļa veltīta kaujām par Sevastopoli, Simferopoli, Sudaku, Jaltu un Kerču.

Publicētajos dokumentos ir ziņas par aizsardzību, ko Krimā organizēja padomju armijas komandieri un cīņām pussalā. Piemēram, 51. armijas komandiera ģenerālpulkveža Fjodora Kuzņecova pavēlē ir informācija par vietējo iedzīvotāju palīdzību nocietināto rajonu izveidē ap Simferopoli, Eipatoriju un Teodosiju.

Resora vietnē publicēts Melnās jūras flotes 8. jūras kājnieku brigādes komandiera, krasta dienesta ģenerālmajora Vladimira Viļšanska ziņojums, kura vienība 1941. gada decembrī piedalījās Sevastopoles aizsardzībā, un atskaites par zemūdeņu ekipāžu darbībām, kas piegādāja visu nepieciešamo Sarkanās armijas ielenktajām vienībām.

За радикалов с Украины пришлось краснеть даже латышским националистам - Sputnik Latvija
Ukrainas prezidents pielīdzinājis nacionālistu organizācijas Lielā Tēvijas kara veterāniem

Turklāt publicēta arī vācu militārās vadības programma pussalas infrastruktūras iznīcināšanai. "Bija plānots sagraut visus svarīgākos ceļus Krimā, ostas, visas saimnieciskās būves, lidlaukus, dambjus, dzelzceļus, sakaru būves, tiltus, rūpniecības uzņēmumus," teikts paziņojumā.

Materiāli apliecina, cik asiņainas bija kaujas par Krimas pilsētām un cik liela nozīme bija pussalai hitleriešu armijas acīs, atzīmēja Aizsardzības ministrija.

Resora pārstāvji uzsvēra, ka dokumenti publicēti ar mērķi atspēkot vēstures izkropļošanas un kara iznākuma pārvērtēšanas centienus.

Ziņu lente
0