Krievijā komentēja ASV plānus pret Krievijas enerģijas piegādēm

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasКапитолий Вашингтона
Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kongresa Pārstāvju palāta nobalsoja par likumprojektu par palīdzību Centrāleiropas un Austrumeiropai enerģijas piegādes avotu diversifikācijā cīņai ar Krievijas ietekmi.

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Amerikas Kongresa Pārstāvju palāta pieņēma likumprojektu par pretošanos Krievijas enerģijas piegādēm Eiropai, vēsta RIA Novosti. Krievijā dokumentu vērtē kā ASV mēģinājumu uzspiest Eiropai savu gāzi ar tirgum neraksturīgām metodēm.

Likumprojekta nosaukums ir "Par ASV iestāžu sadarbības nostiprināšanas centienu prioritāti ar mērķi pārliecināt Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis diversificēt enerģijas avotus un piegādes maršrutus un palīdzēt ASV sasniegt savus mērķus globālās enerģētiskās drošības nozarē", jeb īsumā - "2019. gada Likums par Eiropas enerģētisko drošību un diversifikāciju".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins komentējis Trampa izteikumus par to, ka ES jāpērk gāze no ASV

Par dokumentu nobalsoja 391 deputāts, pret bija 24.

Likumprojekts aicina samazināt reģiona valstu atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, palielināt konkurenci tirgū, veicināt ASV kompāniju investīcijas Eiropas enerģētikas infrastruktūrā, kā arī palielināt ASV enerģijas un tehnoloģiju eksportu. Dokuments paredz, ka visam iepriekšminētajām jābūt ASV ārpolitikas mērķiem un jābūt atbalstītam ar attiecīgām diplomātiskām darbībām. Turklāt, paredzēts tiešs ASV atbalsts cauruļvadu celtniecībai, kuriem jāpalīdz šī mērķa īstenošanai.

Lai kļūtu par likumu, likumprojektam jāiziet cauri Senātam, un tas ir jāparaksta ASV prezidentam.

Krievijas reakcija

Kongresa Pārstāvju palātas atbalstītais likumprojekts tikai apstiprina to, ka Vašingtonai absolūti nerūp Eiropas valstu enerģijas drošība, ASV tikai un vienīgi īsteno savas ekonomiskās intereses, paziņoja Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas Pirmais priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs komentārā RT.

"Savienotās Valstis vada ekonomikas jautājumi. Taču tā ir tāda sagrozīta ekonomika, iznāk negodprātīga konkurence. ASV ar politisku lēmumu palīdzību cenšas izspiest Krievijas energoresursus no Eiropas un aizstāt tos ar dārgākiem amerikāņu resursiem," - pateica senators.

Pie tam Džabarovs ir pārliecināts, ka pragmatiskie eiropieši saprot, ka "viņus gluži vienkārši cenšas apšmaukt".

"Godīgi sakot, man liekas, ka Kongresam vairs nav ar ko nodarboties. Patiesībā viņi absolūti neuztraucas par Eiropu. Viņus interesē tikai pašlabums. Tā panākšanai arī paredzētas šīs darbības," - noslēgumā sacīja politiķis.

Valsts Domes deputāts Aleksejs Žuravļovs nosauca ASV rīcību par Eiropas ekonomiskās okupācijas mēģinājumu.

"ASV Kongresa jaunais likumprojekts faktiski piesaka tirdzniecības un enerģētikas karu Krievijai un paredz amerikāņu ekonomisko Eiropas okupāciju," - uzrakstīja Krievijas politiķis savā Facebook lapā.

Deputāts Vjačeslavs Ņikonovs, komentējot pieņemto dokumentu, norādīja, ka balsojums notika uzreiz pēc tam, kad tika publicēti dokumenti par Donalda Trampa un Maskavas sakaru izmeklēšanu, kuri apstiprina, ka šīm aizdomām nebija nekāda pamata.

"Domāju, ka viņi nolēma stingri sodīt par Krievijas un Trampa sazvērestības neeksistēšanu (kā to iepriekš konstatēja speciālais prokurors Millers). Kas tāds – sazvērestības trūkums – netiek piedots!" - uzrakstīja Ņikonovs Facebook.

Viņa viedokli atbalsta arī senators Konstantīns Kosačovs.

"Kongresam bija jāatbild ar kaut ko pret Krieviju vērsto uz Millera ziņojuma izgāšanos. Ne jau nejauši praktiski vienlaikus tika pieņemts likumprojekts, kura mērķis ir pretoties Krievijas enerģijas piegādēm Eiropai," - uzrakstīja Kosačovs Facebook.

Ziņu lente
0