Polija aiziet par tālu: politologs aprakstīja pret Krieviju vērstā žesta sekas

© Sputnik / Александр Натрускин / Pāriet pie mediju bankasВедущий научный сотрудник Института проблем международной безопасности РАН Алексей Фененко
Ведущий научный сотрудник Института проблем международной безопасности РАН Алексей Фененко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija ir aizmirsusi, kas tai uzdāvināja trešo daļu teritorijas, atzīmēja politologs Aleksejs Feņenko.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Varšava paziņoja, ka neplāno uzaicināt Krievijas pārstāvjus apmeklēt Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienai veltītos pasākumus šī gada septembrī, jo Krievija esot pārkāpusi starptautiskās tiesības 1939. gadā. Polijas prezidenta kancelejas vadītājs Kšištofs Ščerskis ziņoja, ka svinībās piedalīsies "valstis, ar kurām Polija šodien sadarbojas miera labā, ievērojot starptautiskās tiesības un demonstrējot cieņu pret valstu suverenitāti".

Lomonosova vārdā nosauktās Maskavas Valsts universitātes Pasaules politikas fakultātes docents, politisko zinātņu doktors Aleksejs Feņenko paskaidroja, ar ko saistīts Polijas valdības žests.

Godasardze Pilsudska laukumā Varšavā - Sputnik Latvija
Pazemojās Hitlera priekšā, bet tagad tēlo svētos: Puškovs asi atbildēja Varšavai

"Pašreizējo pasaules kārtību leģitimizēja Otrā pasaules kara iznākums. Ja amerikāņi vēlas to anulēt, viņiem vajadzīgs cits Otrā pasaules kara traktējums. Kāpēc Krieviju pastāvīgi pasludina par agresoru, Staļiņu salīdzina ar Hitleru? Tiklīdz Maskava to kaut reizi kaut kur atzīs, tiks dots jautājums – ko tādā gadījumā Krievija dara ANO Drošības padomē. Spriedze tiek veidota tieši tādai situācijai," – paskaidroja Feņenko radio Sputnik ēterā.

Eksperts pauda pārliecību, ka Polijai šajā spēlē piešķirta bandinieka loma.

"Var jau, protams, dusmoties uz bandinieku, bet vai tas ir vajadzīgs? Varbūt dusmoties vajadzētu uz spēlētāju, nevis uz bandinieku, ko spēlētājs bīda?" – uzsvēra Feņenko.

Politologs brīdināja Varšavu par sekām, ko nesīs dalība Rietumu uzspiestajā spēlē. Viņš atgādināja, ka tieši Staļins ierosinājis nodot Polijai Silēziju un Pomerāniju, lai arī Čērčils pārrunās ar Maskavu 1944. gada oktobrī iebilda pret to.

"Polija aizies par tālu ar savām spēlēm, antistaļinismu un memoriālu nojaukšanu. Viņi aizmirst, kas viņiem uzdāvināja trešo daļu teritorijas. Starp citu, vācieši neoficiālā līmenī saka: ja Staļins ir tik slikts, kāpēc tad Silēzija un Pomerānija nepieder Vācijai... Tas taču ir ideāls iegansts Polijas robežu maiņai," – piezīmēja politologs.

Varšava iecerējusi organizēt pasākumus 2019. gada septembrī par godu Otrā pasaules kara sākuma 80. gadadienai pašreizējo "sabiedroto un partneru" tikšanās formātā no ES un NATO dalībvalstu vidus. Organizējot šos pasākumus bez Maskavas, Polija falsificē kara hroniku un ignorē vēsturisko loģiku, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

"Savu ieceri Polijas valdība skaidro ar kaut kādām "mūsdienu reālijām", ignorējot vēsturisko loģiku. Pretēji neapšaubāmajam mūsu Dzimtenes ieguldījumam Hitlera reiha sagrāvē un Polijas atbrīvošanā no nacistiskajiem iebrucējiem, Krievijai šajā shēmā vieta nav paredzēta," – uzsvēra ĀM.

Otrais pasaules karš sākās 1939. gada 1. septembrī ar Vācijas uzbrukumu Polijai. Saskaņā ar kara iznākumu daļa Polijas teritorijas pārgāja Vācijas, daļa – Padomju Savienības ziņā.

Ziņu lente
0