Nevajag feiku par brūkošo pieminekli: Krievija seko situācijai Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге
Памятник Освободителям и цветущая сакура в Парке Победы в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija plāno ANO un UNESCO apspriest jautājumu par to, kā Latvija izpilda līgumu, kas aizsargā pieminekļus, būves un masu apbedījumu vietas, paredz to uzturēšanu un uzkopšanu.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. Krievijas Sabiedriskās palātas locekle Jeļena Sutormina aicināja Latviju neaizbildināties ar naudas trūkumu, bet gan pienācīgi uzturēt un restaurēt Uzvaras pieminekli Rīgā saskaņā ar abu valstu vienošanos. Krievija plāno apspriest ANO un UNESCO jautājumu par padomju kara pieminekļu saglabāšanu Latvijā, vēsta RIA Novosti.

"Visās tuvākajās UNESCO un ANO sesijās es uzdošu jautājumu par karavīriem-atbrīvotājiem veltīto pieminekļu aizsardzību, pienācīgu kopšanu un nepieciešamo restaurāciju Latvijas teritorijā," – paziņoja Krievijas Sabiedriskās palātas Sabiedriskās diplomātijas un ārzemju tautiešu atbalsta komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina.

Церемония возложения венков и цветов к памятнику Освободителям Риги в Пардаугаве, 22 февраля 2019 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gaida, kad krievi aizbrauks: Lindermans par pieminekļa nojaukšanu un latviešu diskomfortu

Viņa atgādināja, ka Krievijas un Latvijas valdību parakstītajam līgumam par pieminekļu saglabāšanu ir starptautiska akta spēks, tas ir svarīgāks nekā nacionālie normatīvie akti. Sutormona uzsvēra, ka Latvijas pienākums ir kopt, labiekārtot un saglabāt memoriālās celtnes. "Taču viņi to nepilda," – ir pārliecināta politiķe.

Viņa atzīmēja, ka nacionālistiskie spēki Rīgā kārtējo reizi ierunājušies par Uzvaras pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā. Šoreiz "līdztekus feikam par to, ka piemineklis ir avārijas stāvoklī un naudas tā restaurācijai nav, taču tuvākajā laikā tas var sabrukt", nacionālisti "nolēmuši izmantot petīciju un parakstu vākšanu par tā nojaukšanu", piebilda Sutormina.

Viņa uzsvēra, ka nacionālisti ir informēti: monumenta nojaukšana neatbilstu starpvaldību līgumam, taču joprojām mēģina virzīt pieminekļa iznīcināšanas ideju.

Politiķe norādīja, ka šajā situācijā būtu "nevietā aizbildināties ar naudas trūkumu".

"Pastāv starptautisks dokuments, ko valdība parakstījusi brīvprātīgi. Tas uzlicis saistības un jāpilda bez jebkādām atrunām," – piebilda J.Sutormina.

Iepriekš vēstīts, ka petīcija par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšanu, kas publicēta sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv 2017. gada septembrī, savākusi 10 tūkstošus parakstu, kas nepieciešami iesniegšanai Saeimā. Iniciatīvas autors ir Uģis Polis.

Парк Победы - Sputnik Latvija
Pieminekli Rīgas Atbrīvotājiem nojauks? Par demontāžu nobalsojuši 10 tūkstoši cilvēku

Līdzīga petīcija tika izskatīta 2016. gadā. Piedāvājums tika noraidīts, jo pieminekli aizsargāja 1994. gadā Latvijas un Krievijas valdību parakstītais līgums, turklāt uz to attiecas starpvalstu līgums par Latvijas teritorijā dzīvojošo Krievijas kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību, - tajā ir punkts par memoriālo būvju saglabāšanu.

Iepriekš Rīgas pieminekļu aģentūras vadītājs Guntis Gailītis atklāja, ka piemineklis Rīgas Atbrīvotājiem Pārdaugavā ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī, un tā uzturēšanai nepieciešami 135 tūkstoši eiro.

Pēc ekspertīzes aģentūra vērsusies Rīgas domē ar lūgumu piešķir minēto summu. Domes budžets šim gadam tiks apstiprināts 27. martā.

Ziņu lente
0