Krievija fiksējusi ASV militāro satelītu masveida manevrus

© Foto : NASA Звезды с борта МКС
Звезды с борта МКС  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astrokosmiskā zinātniskā centra automatizētā sistēma, kas paredzēta brīdinājumiem par bīstamām situācijām tuvējā kosmiskajā telpā, konstatējusi lielu skaitu manevru, ko veic ASV militārie satelīti.

RĪGA, 26. janvāris – Sputnik. Krievijas kontroles līdzekļi fiksē ASV militāro pavadoņu GSSAP intensīvu pārvietošanos ģeostacionārajā orbītā ar mērķi kontrolēt citus militāros aparātus, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Astrokosmiskā zinātniskā centra ziņojumu.

Planēta Zeme - Sputnik Latvija
Krievija atjaunojusi PSRS sabrukuma laikā iznīcināto kosmosa kontroles sistēmu

Laikā no 2014. līdz 2016. gadam ģeostacionārās kosmiskās informācijas saņemšanas programmā (GSSAP) orbītā tika palaisti četri ASV satelīti, kas paredzēti kosmiskās telpas kontrolei ASV GKS interesēs. Oficiālā informācija liecina, ka tie lido virs un zem ģeostacionārās orbītas (apļa orbīta 35 786 km augstumā) un ar optiski elektroniskās aparatūras palīdzību uzņem citus satelītus un objektus.

Astrokosmiskā zinātniskā centra automatizētā sistēma, kas paredzēta brīdinājumiem par bīstamām situācijām tuvējā kosmiskajā telpā, konstatējusi lielu skaitu manevru, ko veic visi četri GSSAP satelīti.

Piemēram, 2014. gadā palaistais GSSAP aparāts līdz 2018. gadam izpildījis vairāk nekā 400 manevrus. Dokumentā norādīts, ka tas tuvojies amerikāņu militārajam sakaru aparātam MUOS-5, kam bija salūzis galvenais dzinējs, tādēļ tas nokļuvis ģeostacionārajā orbītā ar rezerves dzinēju palīdzību.

Otrs 2014. gadā palaistais GSSAP aparāts ar inspekcijas mērķiem tuvojies amerikāņu militārajam pavadonim WGS-4, atzīmēts dokumentā.

Lidmašīna Il-22PP ar radioelektroniskās cīņas iekārtām - Sputnik Latvija
Krievijas jaunā lidmašīna "slāpēs" militāros satelītus

2018. gada vasarā ASV valsts sekretāra asistents bruņojuma kontroles jautājumos Ilems Poblets pārmeta Krievijai manevrējošu satelītu izmēģinājumus. Viņa paziņoja, ka satelīts-inspektors, ko Krievija palaida 2017. gada oktobrī, esot "nenormāls" šajā aparātu kategorijā un pieļāva, ka tas, iespējams, esot, pretsatelītu aparāts.

Satelīti-inspektori ir aparāti, kas spēj pārvietoties orbītā un mijiedarboties ar citiem satelītiem. 2017. gada augustā Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par manevrējošā satelīta-inspektora palaišanu. Tas atdalījās no mazā kosmiskā aparāta 2017. gada oktobrī, lai kontrolētu satelītus no attāluma. Domājams, aparāts aprīkots ar optiskajiem detektoriem, kuri dod iespēju saņemt citu satelītu attēlus un noraidīt tos uz Zemi tālākai analīzei.

Astrokosmiskā zinātniskā centra automatizētā sistēma, kas paredzēta brīdinājumiem par bīstamām situācijām tuvējā kosmiskajā telpā, ļauj konstatēt pašreizējo kosmisko aparātu bīstamu satuvināšanos ar kosmiskajiem atkritumiem un objektu bojājumus orbītā, kā arī fiksēt lielus un potenciāli bīstamus objektus, kas nekontrolējami pamet orbītu.

Спутниковая антенна - Sputnik Latvija
Krievija publiskos informāciju par ASV militārajiem satelītiem

Sistēmas sastāvā darbojas optiski elektroniskie kompleksi ar teleskopiem. Tie paredzēti kosmisko aparātu un atkritumu automātiskai reģistrācijai, koordinātu fiksēšanai, identifikācijai, kas ļauj tos piesaistīt datubāzē iekļautajiem objektiem, kā arī saņemtās informācijas nodošanai datu apstrādes centrā. Kompleksi nodrošina objektu automātisku meklēšanu un fiksēšanu līdz 50 tūkstošu kilometru augstumā, tie spēj konstatēt objektus, kuru spīdums sasniedz 18,5 zvaigžņu lielumus – ģeostacionārās orbītas augstumā tas atbilst līdz aptuveni 3 m izmēram.

Ziņu lente
0