"Krievijas gāze – labākā". Ko apsprieda Krievijas un Serbijas prezidenti

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasОфициальный визит президента РФ В. Путина в Сербию
Официальный визит президента РФ В. Путина в Сербию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Serbijas valsts vadītāju kopīgajā preses konferencē pēc pārrunām Vladimirs Putins informēja, ka Krievija ir gatava ieguldīt 1,4 miljardus dolāru "Turcijas straumes" turpinājumā uz Eiropas valstīm cauri Serbijai.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 17. janvāri apmeklēja Serbijas galvaspilsētu, lai tiktos ar tās prezidentu Aleksandru Vučiču. Valstu vadītāji apsprieda Krievijas gāzes piegādes pa gāzesvadu "Turcijas straume", kā arī parakstīja vairāk nekā divdesmit dokumentus, vēsta RIA Novosti.

Cita starpā A.Vučičs informēja, ka Belgrada plāno iegādāties tikai Krievijas gāzi.

Бывшее здание Министерства обороны, разрушенное после бомбардировки НАТО 1999 года в Белграде - Sputnik Latvija
Serbija sākusi NATO uzlidojumu seku pētījumus

"Es vakar saklausījos stāstus par to, no kurienes pie mums no visas pasaules var nākt gāze, taču es vēl neesmu redzējis nevienu kubikmetru citas gāzes, tikai Krievijas. Pieminēja šķidro, sašķidrināto gāzi par divreiz lielāku cenu, bet kāpēc mums jāmaksā divreiz vairāk?" – pastāstīja Vučičs pēc pārrunām ar Putinu.

Viņš piezīmēja, ka labākais piedāvājums tirgū no cenas un kvalitātes viedokļa ir Krievijas gāze. Politiķis piebilda, ka valsts plāno to saņemt caur "Turcijas straumi".

"Līdz šai dienai saņēmām gāzi caur Ukrainas un Moldovas teritoriju, taču tagad vēlamies saņem gāzi no "Turcijas straumes", caur Bulgāriju, tāpēc mēs būvējam gāzesvadu", - apliecināja Serbijas prezidents.

"Turcijas straumes" turpinājums caur Serbiju

Kopīgajā preses konferencē pēc pārrunām Vladimirs Putins informēja, ka Krievija ir gatava ieguldīt 1,4 miljardus dolāru "Turcijas straumes" turpinājumā uz Eiropas valstīm cauri Serbijai.

"Faktiski mēs šo darbu gatavojam, pat sākam praksē, taču galu galā viss būs atkarīgs no citām valstīm, tostarp arī no Eiropas Savienības valstīm, no tā, cik lielā mērā tās spēs aizsargāt savas suverēnās nacionālās intereses dialogā ar Eiropas struktūrām," – uzsvēra Krievijas valsts vadītājs.

Президент республики Сербии Александр Вучич - Sputnik Latvija
Politika
Vučičs paskaidroja, kāpēc Serbija neatzina Krimu par Krievijas teritoriju

Putins atzīmēja, ka pērn Krievijas gāzes eksports uz Serbiju pieauga par 20% un sasniedza 3,2 miljardus kubikmetru. Līdz 2022. gadam "Gazprom" plāno palielināt piegādes līdz 3,5 miljardiem kubikmetru.

Prezidents paziņoja, ka gāzes piegādes palielināšana uz Serbiju un gāzes transporta tīkla paplašināšana būtiski nostiprinās visa Balkānu reģiona enerģētisko drošību.

Viņš piebilda, ka Krievijas uzņēmums "Gazprom ņeftj" – vadošais investors Serbijas gāzes nozarē, plāno līdz 2025. gadam ieguldīt vēl 1,4 miljardus dolāru.

Kosova meklē strīdus

Puses apsprieda arī situāciju Kosovā. Vučičs pauda pārliecību, ka Kosovas problēmas risinājums tuvākajā laikā nav gaidāms. Putins informēja, ka Maskava vērīgi seko notikumiem reģionā.

"Dažkārt rodas iespaids, ka iepriekš (šajā jautājumā – red.) pieņemtie lēmumi pieņemti tikai ar mērķi sadalīt serbu tautu pa dažādu "valstu dzīvokļiem". Diezin vai visi šie lēmumi būs dzīvotspējīgi, ja tie nebūs taisnīgi," – uzsvēra Krievijas prezidents.

Belgradas ainava - Sputnik Latvija
Politika
Serbija atteikusies piedalīties kampaņā pret Krieviju "Skripaļa lietā"

Viņš piebilda, ka Krievija ir ieinteresēta nodrošināt mieru un drošību Balkānos.

Putins atgādināja, ka pēdējā laikā Priština spērusi virkni provokatīvu soļu. Starp tiem ir arī pērnā gada 14. decembrī pieņemtais lēmums par tā saucamās Kosovas armijas radīšanu. Putins norādīja, ka tamlīdzīgas Kosovas valdības darbības neatbilst ANO rezolūcijai un nopietni saasina situāciju.

"Mums visiem kopā (..) nāksies pārliecināt mūsu partnerus par to, ka mums jāprot atrast kompromisi, ja mēs vēlamies panākt stabilitāti reģionā. Un, kad tie ir atrasti, mums tie jāievēro," – uzsvēra V.Putins.

Memorandi

Pēc pārrunām valstu vadītāji parakstīja vairāk nekā divdesmit dokumentus. Piemēram, "Gazprom", "Srbijagas" un Serbijas Kalnrūpniecības un enerģētikas ministrija parakstīja memorandu par sadarbību kopprojektos sašķidrinātās dabas gāzes ražošanas un noieta infrastruktūras attīstībai.

Строительство морского участка газопровода в акватории Черного моря. - Sputnik Latvija
Mediji: "Gazprom" pieņēmis lēmumu par "Turcijas straumes" maršrutu

Tāpat uzņēmums "Rosseti" parakstija ar Serbiju memorandu par sadarbību inovāciju attīstības jomā elektroenerģētikas nozarē.

Gubkina vārdā nosauktā Naftas un gāzes universitāte, kā arī "Naftna Industrija Srbije a.d." parakstīja memorandu par stratēģisko sadarbību. Līdzīgu dokumentu parakstīja arī Sanktpēterburgas Kalnu universitāte un "Naftna Industrija Srbije a.d.". "Sberbank Srbija" un AS "Telekom Srbija" parakstīja savstarpējas saprašanās memorandu.

Kompānija "Boos Lighting Group" parakstīja savstarpējas saprašanās memorandus ar Belgradas pilsētu, Serbijas Darba ministriju, Pančevas pilsētu, Belgradas universitātes Elektrotehnikas fakultāti.

Ziņu lente
0