Krievija ir gatava Baltijas iziešanai no saviem elektrotīkliem

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЭнергетические объекты Крыма
Энергетические объекты Крыма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena gada laikā jau trešā TEC nodota ekspluatācijā Kaļiņingradas apgabalā.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Krievija nodevusi ekspluatācijā visas galvenās TEC Kaļiņingradas apgabala energodrošības nodrošināšanas ietvaros, darbi turpinās tikai rezerves ogļu TEC celtniecībā.

Speciālisti pabeiguši visus Pregoļskas TEC tehnoloģiskās pievienošanas pasākumus, paziņoja 13. decembrī "Jantarjenergo" preses dienests. Pregoļskas TEC jaudas padeves shēmas izveidošanai tika uzbūvēti 75 kilometri EPL, uzstādīti 303 balsti. Tāpat projekta ietvaros tika rekonstruētas trīs apakšstacijas: divas Kaļiņingradā - "Severnaja" un "Centraļnaja" un viena apgabala austrumos - "Sovetsk".

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 в Балтийском море. 15 октября 2018 года - Sputnik Latvija
Ar Krieviju tirgosimies, taču bez "Ziemeļu straumes 2": Latvija brīdina EP

Krievija veic visus nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu iziešanu no tās energosistēmas. Enerģētiskās drošības mērķiem Kaļiņingradas apgabalā uzceltas Majakovskas un Talahovskas TEC, kuru jauda sasniedz 156 MW un Pregoļskas TEC (gāzes stacija, jauda — 456 MW). 2020. gadā plānots pabeigt ogļu Primorskas TEC (jauda — 198 MW) celtniecību, kura kļūs par rezerves staciju un strādās "aukstās rezerves" režīmā.

Baltijas valstis joprojām strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā dēvētajā enerģijas gredzenā BRELL un ir atkarīgas no dispečerpunkta Maskavā un Krievija elektroenerģijas tīkla. Līdz 2025. gadam Lietuva, Latvija un Igaunija paziņoja, ka plāno iziet no enerģijas loka BRELL.

Saskaņā ar apstiprināto scenāriju, sinhronizācija tiks īstenota cauri jau ekspluatācijā esošajam LitPol Link savienojumam un jauno jūras kabeli starp Lietuvu un Poliju, kā arī ar sinhronajiem kompensātoriem, kurus aprīkos trijās Baltijas valstīs.

2019. gada jūnijā paredzēta 12 stundu ilga testa Baltijas valstu atslēgšana no BRELL. Kā ziņoja kompānija Elering, testēšanas laikā visas deviņas Baltijas valstis ar Krieviju un Baltkrieviju savienojošās energolīnijas tiks atslēgtas viena aiz otras. Testa laikā Baltija paliks pieslēgta tikai pie Polijas un Skandināvijas pastāvīgās strāvas tīkliem, precizēja kompānijā. Testēšanas laikā tiks atslēgtas līnijas starp Lietuvu un Kaļiņingradas apgabalu, tādējādi arī Krievijas reģiona elektrotīkli šajā periodā funkcionēs izolētā režīmā.

Ziņu lente
0