Krievijas AM komentēja ASV eskadras kuģa tuvošanos Krievijas krastiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka ASV raķešu eskadras kuģi kontrolējis lielais pretzemūdeņu kuģis "Admiral Tribuc" un lidmašīnas.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. ASV raķešu eskadras kuģis McCampbell nepietuvojās Krievijas teritoriālajiem ūdeņiem vairāk kā par simt kilometriem, turklāt to kontrolēja Krievijas Klusā okeāna kuģis, paziņoja Krievijas Aizsardzības minstrijas oficiālais parstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs, vēsta RIA Novosti.

ASV Klusā okeāna flotes vadība apstiprināja faktu, ka kuģis atradies reisā Pētera Lielā līcī Japāņu jūrā. Flotes pārstāve Reičela Makmara paskaidroja, ka McCambel reisam pie Krievijas krastiem bijis demonstratīvs raksturs.

Эсминец ВМС США с управляемым ракетным оружием типа Арли Берк - Sputnik Latvija
Amerikāņu eskadras kuģis organizējis "demonstrāciju" Krievijas JKF bāzes tuvumā

"McCampbell atradās Pētera Lielā līča rajonā, lai mestu izaicinājumu Krievijas pārliekajām pretenzijām jūrā un atbalstītu ASV un citu valstu rīcībā esošās jūras lietošanas tiesības, brīvības un likumību," – paziņoja Makmara. Pie tam viņa atzīmēja, ka "demonstrācija" nebija vērsta pret Krieviju un tai nav nekāda sakara ar incidentu Melnajā jūrā, kura rezultātā Krievijas robežsargi valsts teritoriālajos ūdeņos aizturēja trīs Ukrainas karakuģus.

ASV KJS pārstāve uzsvēra, ka eskadras kuģa reisam jānoraida signāls par to, ka amerikāņu karavīri arī turpmāk pildīs savus uzdevumus visur, kur to pieļauj starptautiskās tiesības. "Tas attiecas gan uz Japānas jūru, gan uz citām vietām visā pasaulē," – piezīmēja Makmara.

Makmara uzsvēra, ka ASV neatzīst Krievijas pretenzijas uz Japāņu jūras šī rajona akvatoriju un uzskata, ka teritorija ir starptautiska, jo tā atrodas vairāk nekā 12 jūdžu attālumā no Krievijas krasta līnijas. Tiesa, viņa nenorādīja, par kādām tieši pretenzijām ir runa.

"Pārvietošanās laikā tika kontrolēts"

Krievijas Aizsardzības ministrija atzīmēja, ka ASV eskadras kuģis nav tuvojies Krievijas teritoriālajiem ūdeņiem vairāk kā par 100 kilometriem un pārbrauciena laikā to kontrolējis tiešā tuvumā esošais Klusā okeāna flotes lielais pretzemūdeņu kuģis "Admiral Tribuc", kā arī jūras aviācijas lidmašīnas.

"Ja amerikāņu eskadras kuģa ekipāža kaut ko nodemonstrēja, tad vienīgi neveiksmīgu mēģinājumu maksimālā ātrumā aiziet no Klusā okeāna flotes spēkiem, kuri to pavadīja," – teica Konašenkovs.

Patlaban, pēc viņa vārdiem, kuģa ekipāža "demonstrē savu drosmi" vairāk nekā 400 kilometru attālumā no Krievijas teritoriālajiem ūdeņiem, Japāņu jūras centrālajā daļā. I.Konašenkovs piezīmēja, ka Klusā okeāna flotes spēki kontrolē gan McCampbell, gan citu šajā akvatorijā esošo karakuģu darbības.

Deputāta komentārs

Ar ASV eskadras kuģi saistīto situāciju komentēja Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas prieksšēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins.

Viņš atzīmēja, ka ASV apgalvojumi par to, ka McCampbell pārvietojies Krievijas flotes bāzes tuvumā, ir pārspīlēti. "Šeit nebija runas par mūsu valsts teritoriālajiem ūdeņiem, tāpēc viņi vienkārši tā stāsta," – teica politiķis.

Taču, pēc viņa domām, šajās darbībās saskatāmas provokācijas pazīmes.

"Jebkurā gadījumā tām ir provokatīvs, demonstratīvs raksturs, kas nekādā gadījumā nerotā ne Trampu, ne ASV politiku," piezīmēja J.Švitkins.

"Žvadzina ieročus"

Ar raķešu eskadras kuģa uzturēšanos Krievijas teritoriālo ūdeņu tuvumā ASV cenšas demonstrēt spēku, uzskata Baltijas flotes bijušais komandieris admirālis Vladimirs Valujevs.

"Nu, nobrauca un nobrauca. Domāju, šajā situācijā mūsu Ārlietu ministrijai vajadzētu brīdināt, ka nākamreiz Krievijas reakcija uz tamlīdzīgām provokācijām būs adekvāta. Ar tādām provokācijām ASV, tā sakot, žvadzina ieročus. Amerikai ir pietiekami spēcīga flote, un viņi dažādiem līdzekļiem rāda mums savu spēku," – viņš teica RIA Novosti.

ASV aviācijas bāzes kuģis USS Harry S. Truman. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ASV aviācijas bāzes kuģis USS Harry S. Truman iegājis Vidusjūrā

Admirālis atzīmēja: tiklīdz ārvalstu kuģi atrodas Krievijas teritoriālo ūdeņu tuvumā, JKF reģistrē to frekvences īpašības.

"Miera laikā tās ļauj izveidot konkrētu kuģu portretu datu bāzi, kara laikā – vienkāršot likvidējamo objektu klasifikāciju," – paskaidroja admirālis.

Pēc Valujeva domām, tamlīdzīgas provokācijas rodas tāpēc, ka ASV sankcijas neietekmē Krieviju, kā plānots.

"Man šķiet, ka pēc notikumiem Kerčas šaurumā, Ukraina, kas pilda ASV rīkojumus, jūtas aizvainota, turklāt arī pašas ASV ir ļoti pārsteigtas par Krievijas nelokāmību. Tāpēc Rietumi pūlas visiem spēkiem stimulēt ar sankcijām, un, kad tās nelīdz, drīzāk gan otrādi – sekmē Krievijas un tai tuvu valstu attīstību, sākas reālas provokācijas, militāri mājieni," – viņš uzskata.

Admirālis uzsvēra, ka, neskatoties uz to, Krievija ir kļuvusi spēcīgāka un neļaus diktēt sev neizdevīgus noteikumus, kuru mērķis ir mazināt drošību un autoritāti pasaules arēnā.

Ziņu lente
0