Mainīsim mērķus: Krievija sola atbildi Polijas lēmumam veidot "Trampa fortu"

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканские военные передают привет
Американские военные передают привет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks pavēstīja, ka Trampa forts Polijā tiks būvēts, un piebilda – patlaban norit diskusija par formu, kādā tiks pastiprināta ASV militārā klātbūtne Polijā.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Savienoto Valstu armijas bāze Krievijas robežu tiešā tuvumā radīs nepārprotamus draudus, un, pēc Krievijas politiķu domām, Maskava būs spiesta reaģēt, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks intervijā Polijas radio pavēstīja, ka jautājums par Trampa forta izveidi Polijā ir izlemts. "Trampa forts tiks būvēts. Tas ir neapšaubāmi," – apliecināja Blaščaks un piebilda – patlaban norit diskusija par formu, kādā tiks pastiprināta ASV militārā klātbūtne Polijā.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Politika
Uzbrukumu Baltkrievijai Maskava izvērtēs kā agresiju pret Krieviju

Krievijas prezidenta palīgs militāri tehniskās sadarbības jautājumos Vladimirs Kožins pauda viedokli, ka valsts būs spiesta reaģēt uz Savienoto Valstu bāzes izveidi Polijā kā uz tiešiem draudiem.

"Tādas bāzes izveide mūsu robežu tiešā tuvumā, neapšaubāmi, radīs tiešus un acīmredzamus draudus. Krievija būs spiesta uz to reaģēt," – V.Kožins pavēstīja, komentējot Blaščaka teikto.

Savukārt Krievijas Federācijas padomes Aizsardzības un drošības komitejas loceklis Francis Klincevičs norādīja, ka Krievija izmantos savus aizsardzības līdzekļus jauno draudu lokalizācijai, ja Polijā patiešām darbu sāks ASV militārā bāze.

"Neapšaubāmi, Krievijas rīcībā ir plašs militārais potenciāls, precīzi tālās darbības ieroči un tādas bāzes rašanās gadījumā tiks mainīti mērķi, lai draudus lokalizētu, tas ir viennozīmīgi. Šo bāzi mēs viennozīmīgi uzskatām par tiešu apdraudējumu," – uzsvēra senators.

Viņš norādīja, ka tādas bāzes tapšana nevar palikt bez atbildes, jo tā būs netālu no Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas robežas.

Klincevičs atzīmēja: ASV bāzes tapšana Polijā nozīmēs, ka Vašingtona jau pārstājusi maskēt savus nodomus ar draudiem no Irānas puses, kā tas notika agrāk.

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs nekomentē ASV militārās bāzes izveidošanu Polijā

"Taču mēs ne vienu reizi vien esam teikuši, ka valstu iedzīvotāji, kurās parādīsies ASV bāzes, būs pakļauti ļoti nopietnam riskam, ka no šīm bāzēm tiks īstenotas agresīvas darbības pret Krieviju, un tas ir jāpatur prātā," – piezīmēja senators.

Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins paziņoja, ka ASV armijas bāzes tapšana Polijā lieku reizi apliecinās Varšavas politikas agresīvo raksturu attiecībā pret Krieviju. Šajā kontekstā politiķis norādīja, ka Polijas valdības politika ir bezatbildīga pret pašu tautu.

"Runājot par mūsu darbībām, es domāju, atbildes darbības būs. Patlaban Aizsardzības ministrija izvērtē un izskata šo jautājumu," – paskaidroja Švitkins.

Iepriekš Polija piedāvāja ASV iespēju izvietot tās teritorijā amerikāņu bruņutehnikas divīziju un apņēmās segt ar to saistītos izdevumus – aptuveni 1,5-2 miljardus dolāru. Piedāvājums tika izteikts ārpus NATO, divpusējā kārtībā. Polijas prezidents Andžejs Duda pat ieteica to nosaukt par Fort Trump ("Trampa forts").

Ziņu lente
0