RŽD piešķīra Baltkrievijai 50% atlaidi, lai tā novirzītu pārkraušanu no Baltijas valstīm

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasРабота базы нефтепродуктов. Архивное фото
Работа базы нефтепродуктов. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija septiņu gadu garumā varēs izmantot naftas produktu dzelzceļu pārvadājumu atlaidi uz Krievijas Ustjlugas ostu.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. RŽD līdz 2025. gada beigām pagarinājušas naftas produktu pārvadājumu atlaidi no Baltkrievijas virzienā uz Krievijas Ustjlugas ostu, kā arī tukšo cisternu pārvadājumiem atpakaļceļā, tiek ziņots kompānijas mājaslapā.

50% atlaide tarifam darbosies attiecībā uz gaišo naftas produktu pārvadājumiem (aviācijas un auto benzīnu, naftas vieglajām eļļām, dīzeļdegvielai, gāzeļļai, alkilbenzola maisījumiem, gāzes kondensātam un tā destilātiem un c.) no Baltkrievijas dzelzceļa stacija Barbarova un Novopolocka virzienā uz Oktobra dzelzceļa ostas stacijām. Tāda pati atlaide darbosies arī tukšo cisternu atpakaļceļam.

Рижский порт - Sputnik Latvija
Naftas produkti aiziet no Latvijas ostām: Krievijā strauji aug kravu apstrāde

Krievija piegādā Baltkrievijai līdz pat 24 miljoniem tonnu naftas, taču, saskaņā ar vienošanos, Minska ir tiesīgā no tām "pārmuitot" 6 miljonus tonnu, savukārt pārējie 18 miljoni tonnu tiek nosūtīti pārstrādei uz NPR. Iekšējā tirgū Baltkrievijas Republika īsteno 25-30% naftas produktu, pārējie nonāk eksportā, tostarp uz Krieviju (ap 2%).

2017. gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins izdeva rīkojumu izstrādāt Baltkrievijas naftas produktu, kuri tiek ražoti no Krievijas naftas, eksporta pārslēgšanu uz Krievijas Federācijas ostām. Septembrī Krievijas Enerģētikas ministrija paziņoja, ka veic baltkrievu naftas produktu eksportētāju piesaistīšanas darbus Krievijas ostās, tostarp pazeminot apkalpošanas tarifus ostās un RŽD kravu pārvadājumu tarifus (naftas produktu pārvadājumiem no baltkrievu NPR uz Krievijas Ustjlugas ostu spēkā bija 50% atlaide). 2018. gada martā tika ieviesta tukšo cisternu pārvadāšanas atlaide atpakaļceļam.

Decembrī Baltkrievijas Republikas vicepremjers Vladimirs Semaško ziņoja, ka Baltkrievija varētu nosūtīt 2018. gadā eksportā caur KF ostām līdz 1 miljonam tonnu naftas produktu, bet ir jābūt šāda tranzīta ekonomiskam pamatojumam. Taču, saskaņā ar šī gada septembra datiem, caur Krievijas ostām tika eksportēti vien 40 tūkstoši tonnu. Lielākā eksporta daļa joprojām gājusi cauri Baltijas valstīm – pārkraušanas cenas tur bijušas zemākas.

Тепловоз на железнодорожных рельсах, фото из архива - Sputnik Latvija
Latvijā aug dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoms

Šogad Krievija pieņēma lēmumu izbeigt vismaz līdz 2019. gada beigām benzīna, dīzeļa un mazuta piegādes Baltkrievijai bez nodevām. Pēc KF Enerģētikas ministrijas vadītāja Aleksandra Novaka sacītā, Baltkrievija pilnībā nodrošina sevi ar naftas produktiem uz Krievijas naftas pārstrādes rēķina. Savukārt no Krievijas ievestos naftas produktus Baltkrievija lielākoties reeksportēja, ieskaitot nodevas savā budžetā, kamēr Krievijas budžetā bija trūkums. Oktobra vidū KF un Baltkrievija saskaņoja naftas produktu indikatīvās bilances un protokolus 2018. gada novembrim-decembrim un visam 2019. gadam. Indikatīvās bilances virknei naftas produktu ir ar nulles rādītājiem, piegādes turpināsies tikai produktiem, kurus Baltkrievija pati neražo.

Ziņu lente
0