Krievija vēlas atsākt raķešu kompleksu "Topoļ" komerciālo ekspluatāciju

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasStarpkontinentālo raķešu komplekss "Topoļ". Foto no arhīva
Starpkontinentālo raķešu komplekss Topoļ. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valdība atbalstījusi ieceri atjaunot projektu, kura ietvaros tiek īstenota raķešu kompleksu "Topoļ" komerciālā ekspluatācija.

RĪGA, 30. oktobris — Sputnik. Krievijas starpkontinentālo raķešu "Topoļ" komerciāla ekspluatācija, iespējams, tiks atsākta jau 2020. gadā, paziņoja Apvienotās raķešu un kosmosa korporācijas Degvielas un enerģētisko kompleksu projektu direkcijas galvenais konstruktors Jurijs Solomonovs, vēsta Sputnik Igaunija.

ASV ballistiskā raķete Pershing-2  - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts domi satrauc ASV iespējamā vēlme atjaunot Pershing tehnoloģijas

Viņš pastāstīja, ka atbilstošo projektu "Start 1" jau atbalstījusi Krievijas valdība, korporācijas "Roskosmos" vadība un fonds, kas paudis gatavību finansēt projekta sākuma posmu.

"Nepieciešams valsts prezidenta apstiprinājums, ko mēs gaidām. Tam jānotiek ne vēlāk kā novembrī, lai pēc diviem gadiem tiktu nodrošināta starta gatavība," – Solomonova teikto citēja RIA Novosti.

Apvienotās raķešu un kosmosa korporācijas pārstāvis atgādināja, ka pagājušā gadsimta 90. gados un XXI gs. pirmajā desmitgadē konversijas "Topoļ" jau tika izmantoti komerciāliem mērķiem, taču projekts tika apturēts. Ja komerciālie starti tiks atjaunoti, raķetes paredzēts izmantot, lai nogādātu zemajā orbītā mākslīgos pavadoņus ar specifiskām orbītas prasībām un lietderīgās kravas masu.

Vaicāts par "Start 1" priekšrocībām, Solomonovs paskaidroja, ka tam nav nepieciešama papildu infrastruktūra uz zemes, jo tiek izmantotas stratēģiskās nozīmes pārvietojamo raķešu kompleksu tehnoloģijas.

Krievijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
ASV gatavojas karam, ANO Ģenerālasamblejas sēdē paziņoja Krievijas diplomāts

"Priekšrocības dāvā arī tas, ka izmaksu rādītāji ir ne tikai konkurētspējīgi, bet pat gūst priekšroku starptautiskajā tirgū, - piebilda konstruktors. – Mēs ceram, ka ar šo darbu palīdzību tiks nodrošināti starta pakalpojumi, bet arī daudzu aizsardzības rūpniecības nozarē strādājošo uzņēmumu funkcionēšana."

"Topoļ" – PSRS/Krievijas stratēģiskās nozīmes pārvietojamais sauszemes raķešu komplekss. Stratēģiskās nozīmes raķešu spēku bruņojumā uzņemts 1988. gadā. Komplekss aprīkots ar trīspakāpju starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas nes kaujas kodolgalviņu ar megatonnas jaudu. Raķetes izmanto cieto kurināmo.

Ziņu lente
0