Gandrīz miljons cilvēku pārcēlās uz Krieviju divpadsmit gadu laikā

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankas"Domodedovo"
Domodedovo - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tautiešu pārcelšanās programmas rezultatīvums lielā mērā tiek skaidrots ar vairāku valstu pret Krieviju vērsto politiku.

RĪGA, 17. oktobris - Sputnik. Aptuveni 800 tūkstoši cilvēku pārvākušies uz Krieviju tautiešu pārcelšanās valsts programmas ietvaros, pastāstīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins intervijā laikrakstam "Izvestija".

Tautiešu pārcelšanās no ārzemēm valsts programma apstiprināta 2006. gadā ar Krievijas prezidenta lēmumu. Interesentu reģistrācija sākās 2007. gada 1. janvārī, bet pati programma darbu sāka 2007. gada 1. jūnijā. Programma ir paredzēta cilvēkiem, kuri pēc PSRS sabrukuma dzīvo ārpus Krievijas un vēlas pārcelties uz Krieviju. Programmas dalībniekiem pārcelšanas laikā piešķir vairākus atvieglojumus, tai skaitā tiesības uz beznodevu īpašuma ievešanu, uzturēšanās atļaujas saņemšanu vienkāršotā kārtībā, bezmaksas medicīniskās palīdzības saņemšanu utt.

Tiešā līnija ar Vladimiru Putinu 2018 - Sputnik Latvija
Putins: Krievijai ir jāaizsargā tautieši Baltijā, nepasliktinot viņu stāvokli

2013. gadā valdība apstiprināja jaunus tautiešu pārcelšanās uz Krieviju noteikumus un nolēma noteikt prioritārās apdzīvotības teritorijas. Tajās pārceļotāji izmantos valsts atbalsta maksimālo līmeni: garantijas un sociālo atbalstu, ko paredz valsts programmas noteikumi ārzemēs dzīvojošo tautiešu pārbraukšanai uz Krieviju.

"Kopumā uz Krieviju pārcēlušies ap 800 tūkstošiem cilvēku," - paziņoja Karasins.

Ārlietu ministrijas vadītāja vietnieks atzīmēja, ka valsts programmas rezultatīvums lielā mērā ir saistīts ar veicamo informācijas darbu, tautiešu intereses uzturēšanu un saglabāšanu, kā arī ar tās pieprasījumu saistībā ar vairāku valstu pret Krieviju vērsto politiku.

Programmai ir liels pieprasījums Latvijā un citās Baltijas valstīs. Pēc Karasina domām, šāda situācija izveidojusies, jo pēc PSRS sabrukuma daudzi saskārušies ar grūtībām: piemēram, nav iespējams atrast cienīgu darbu, turklāt jūtams spiediend pret krievvalodīgiem iedzīvotājiem.

Матрешки на стенде посольства России - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ekonomikas stāvoklis Krievijā. Paskatīsimies uz īsto Krieviju

"Piemēram, Latvijā var saņemt sodu par latviešu valodas neizmantošanu, samazinājies krievvalodīgo skolu skaits. Tas viss mudina cilvēkus domāt par pārcelšanos uz Krieviju," - stāsta laikrakstam viens no Latvijas programmas dalībniekiem.

Nesen KF senators Aleksejs Puškovs paskaidroja, ka Krievijas tautiešu atbalsta iespējas, tostarp Baltijas valstīs, ir visai ierobežotas, tomēr viens no šādiem pasākumiem ir tautiešu pārcelšanas programma.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, lielākais ārzemēs dzīvojošo Latvijas nepilsoņu skaits pārvākušies uz Krieviju.

Ziņu lente
0