Atklātnes no Brestas: vērmahta virsnieka dēls nodevis Krievijai tēva arhīvu

© Sputnik / Максим БлиновVērmahta oficiera Mihaela Vehtlera atklātnes no bērza tāss
Vērmahta oficiera Mihaela Vehtlera atklātnes no bērza tāss - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Simtiem arhīva fotogrāfiju, slaidus, videokasetes un sešpadsmit dokumentus – oriģinālus un kopijas – Krievijai nodeva vācu oficiera dēls.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik, Timurs Seļivanovs. Bērza tāss atklātnes no vērmahta oficiera, kurš piedalījies uzbrukumā Brestas cietoksnim, nokļuvuši Krievijā. Šos un citus dokumentus Krievijas Valsts kara arhīvam nodeva vācu karavīra dēls.

Nodošanas ceremonija notika Krievijas organizācijas "Rossotrudņičestvo" galvenajā ofisā Maskavā sabiedriski informatīvās akcijas "Par pagātni nākotnes vārdā" ietvaros.

Трейлер фильма Отец Ночь - Sputnik Latvija
"Tēvs Nakts": nācis klajā Žanim Lipkem veltītās filmas treileris

Vērmahta 45. kājnieku divīzijas virsnieks Mihaels Vehtlers jau 1991. gadā nodeva daļu sava arhīva Brestas cietokšņa muzejam. Viņa dēls Ditmārs turpināja tēva darbu. 2017. gada decembrī un tagad — septembrī viņš nodeva KVKA darbiniekiem simtiem arīva fotogrāfiju, slaidu, videokasetes un sešpadsmit dokumentus — oriģinālus un kopijas. To vidū ir arī 1941. gadā uzņemtās vācu aerofotogrāfijas no Brestļitovskas.

Neparastākais kara dokuments, kas nonācis Krievijā — trīs bērza tāss atklātnes, ko Vehtlers sūtīja savai mātei laikā, kad ritēja uzbrukums Brestas cietoksnim. Neskatoties uz arhaisko izskatu, atklātnes ir teicami saglabājušās.

"Šīs vēstules bija dārgas manam tēvam kā piemiņa par viņa vecākiem. Tomēr viņš uzskatīja, ka relikvijas jānodod publiskai pieejai. Tāpat kā tēvs, es ceru, ka šie materiāli vēlreiz atgādinās: karš nes tikai šausmas un bēdas, tas nedrīkst atkārtoties," — atzīmēja Ditmārs Vehtlers.

Par bijušo vācu virsnieku pastāstīja akcijas vadītājs, socioloģijas zinātņu kandidāts Andrejs Šiškanovs: "Pēc kara Mihaels Vehtlers palīdzēja iekārtot Sarkanās Armijas kareivju un virsnieku apbedījumus. Vehtlera ģimene un kaimiņi — kopiena no 30-40 mājām — piešķīra līdzekļus Tihvinas Dievmātes svētbildes Maskavas baznīcas atjaunošanai. Šīsdienas ceremonija vēlreiz apliecina abu valstu cieņu un sadarbību."

Kara dokumentu nodošana no Vācijas ir unikāls gadījums, uzsvēra KVKA vadītāja vietnieks Vladimirs Korotajevs. Krievijas arhīvs ne vienu reizi vien nodevis uz ārvalstīm karagūstekņu personīgos dokumentus, fotogrāfijas un vēstules pēc viņu tuvinieku lūguma, taču Krievija ļoti reti saņem materiālus no ārzemēm. Vehtlera kolekcija drīz būs pieejama Kara arhīva apmeklētājiem.    

Ziņu lente
0