Il-20 katastrofa: Krievijas AM apsūdzējusi Izraēlu noziedzīgā nolaidībā

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasKonašenkovs
Konašenkovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrijā norādīja uz to, ka Izraēlas iznīcinātāju F-16 piloti apzināti piesedza sevi ar Krievijas Il-20 no Sīrijas zenītraķetēm.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas ģenerālmajora Igora Konašenkova sacītā, objektīvi dati liecina par to, ka vaina par Sīrijā notriekto izlūkošanas lidmašīnu Il-20 gulstas uz Izraēlas GKS, vēsta RIA Novosti.

Konašenkovs uzsvēra, ka objektīvi dati liecina par noziedzīgu nolaidību vai Izraēlas iznīcinātāju pilotu neprofesionalitāti, kuru rīcība novedusi pie 15 Krievijas militārpersonu bojāejas.

Turklāt ģenerālmajors atkārtoti norādīja uz to, ka Izraēlas iznīcinātāju F-16 piloti apzināti piesedza sevi ar Krievijas Il-20 no Sīrijas zenītraķetēm.

"Izraēlas pilots nevarēja nesaprast, ka efektīva atspoguļojošā lidmašīnas Il-20 virsma ievērojami pārsniedz analoģisku F-16 iznīcinātāja virsmu, un tieši Krievijas lidmašīna izrādīsies pamanāmāks mērķis zenītraķetei," piebilda Konašenkovs.

Aizsardzības ministrijā norādīja, ka F-16 veica pietuvošanās manevru Il-20, ko Sīrijas PGA uztvēra kā otru mēģinājumu uzbrukt infrastruktūras objektiem Sīrijā.

Ekipāža centās glābties

Tāpat Konašenkovs pastāstīja, ka Il-20 ekipāža centās glābties un uzsāka ārkārtas nosēšanos pēc tam, kad to izmantoja F-16 iznīcinātāji. Saskaņā ar viņa datiem, pēc tam, kad Sīrijas raķete ietriecās Krievijas Il-20, kā lielākā un tuvākā mērķī, nekā Izraēlas F16, ekipāža paziņoja par ugunsgrēku uz klāja un ārkārtas nosēšanās uzsākšanu. Savukārt pēc 4 minūtēm Il-20 raidītājs pazuda no radariem.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņo, ka tās rīcībā atrodas Izraēlas GKS paziņojuma audioieraksts par aviācijas triecienuzbrukumu Sīrijā krievu valodā. Šis ieraksts liecina, ka Izraēla informēja Krieviju par plānoto aviācijas triecienuzbrukumu lidojuma uzsākšanas brīdī, nevis priekšlaicīgi. Un tādējādi Telaviva pārkāpusi 2015. gada vienošanos ar Maskavu par incidentu novēršanu gaisā.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu - Sputnik Latvija
Krievijas aizsardzības ministrs apsūdzējis Izraēlu par Il-20 katastrofu Sīrijā

Turklāt Izraēla nepaziņoja Krievijai savu F-16 iznīcinātāju atrašanās vietu un maldināja Maskavu sakarā ar trieciena veikšanas rajonu Sīrijā. Izraēlas GKS triecieni tika veikti nevis Sīrijas ziemeļdaļā, bet gan Latakijas rajonā, kura ir rietumu province, savukārt pati Latakijas pilsēta atrodas valsts rietumu piekrastē. Uzreiz pēc brīdinājuma, Il-20 komandieris, kurš atradās Sīrijas ziemeļos, saņēma norādījumu aiziet no uzdevuma izpildes rajona uz dienvidiem un atgriezties bāzē.

Pēc Konašenkova sacītā, Izraēlas oficiera maldinājums par iznīcinātāju triecienuzbrukumu veikšanas rajoniem neļāva izvest Krievijas Il-20 lidmašīnu drošā rajonā.

Izraēla vilcinājās

Tāpat Konašenkovs pastāstīja, ka Izraēla ne uzreiz izveda savas F-16 lidmašīnas no zonas, kurā tika notriekts Krievijas Il-20, bet gan tikai 10 minūtes pēc tam, kad Izraēlas GKS uzzināja par incidentu no Krievijas. Savukārt palīdzību Il-20 meklēšanas darbos Izraēla piedāvāja vien 50 minūtes pēc katastrofas.

"Tikai 22:53 Izraēlas GKS komandas centra operatīvā dežurante pulkveža amatā sazinājās un paziņoja (Krievijas grupas komandai Sīrijā — red.): "Jūsu informācija par Il-20 katastrofu ir saņemta. Mēs esam atbrīvojuši zonu, ja ir nepieciešama palīdzība, mēs esam gatavi palīdzēt," citēja Konašenkovs Izraēlas GKS paziņojumu.

Vēlā 17. septembra vakarā Krievijas Aizsardzības ministrija vēstīja: pazuduši sakari ar lidmašīnu Il-20, kas atradās 35 km attālumā no Vidusjūras krasta. Resors informēja, ka šajā laikā četri Izraēlas GKS iznīcinātāji F-16 uzbruka Sīrijas objektiem Latākijā. AM ziņoja, ka piesedzoties ar Krievijas lidmašīnu, Izraēlas lidotāji to pakļāvuši Sīrijas PGA triecienam. Il-20 notrieca kompleksa S-200 raķete, gāja bojā 15 karavīri.

Krievijas lidmašīna Il-20. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas AM: Il-20 notriekts Izraēlas vainas dēļ

Izraēlas premjerministrs Benjāmins Netanjahu piezvanīja Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Politiķis paziņoja, ka Izraēla gatava sniegt Krievijai visu nepieciešamo informāciju lidaparāta bojāejas izmeklēšanai. Netanjahu piedāvājis nodrošināt Izraēlas GKS komandiera vizīti Maskavā. Tāpat Izraēlas valdības vadītājs norādīja, ka nepieciešama Maskavas un Telavivas darbību tālāka koordinācija Sīrijā. Viņš pauda nožēlu sakarā ar Krievijas karavīru bojāeju un paziņoja, ka par lidmašīnas katastrofu atbildīga esot Sīrija.

Iepriekš rezerves ģenerālmajors, Bruņoto spēku Rezerves oficieru apvienību nacionālās asociācijas direktoru padomes (MEGAPIR) priekšsēdētājs Vladimirs Bogatirjovs radio Sputnik ēterā paziņoja, ka pastāv vesels politisko un militāro līgumu tīkls uzdevumu izpildīšanai terorismu padzīšanā no Sīrijas, taču Izraēla šos līgumus pārkāpusi.    

Ziņu lente
0