Krievijā ir gatavi piedāvāt tūristiem aplidot Mēnesi

© TIBTA PANGIN / AFPЛуна, обрамленная пеплом от вулкана Маунт Синабунг, видна во время частичного лунного затмения в провинции Северная Суматра в Индонезии
Луна, обрамленная пеплом от вулкана Маунт Синабунг, видна во время частичного лунного затмения в провинции Северная Суматра в Индонезии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biļetes cena – 120 miljoni dolāru.

RĪGA, 23. septembris – Sputnik. Kosmisko raķešu korporācija "Energija", tapāt kā amerikāņu SpaceX, ir gatava piedāvāt tūristiem aplidot apkārt Mēnesim, paziņoja RIA Novosti informācijas avots kosmisko raķešu nozarē.

Pēc viņa sacītā, "Energija" jau vairākus gadus izstrādā šo projektu. 

"Taču šobrīd biļetes cena ir nedaudz palielinājusies, sakarā ar projekta ekonomisko prasību pārskatīšanu un sastādīs no 150 līdz 180 miljoniem ASV dolāru," — pastāstīja sarunas biedrs. Viņš atgādināja, ka sākotnēji tieši "Energija" un amerikāņu kosmiskā tūrisma operatora kompānija Space Adventures ienāca tirgū ar piedāvājumu veikt tūrisma lidojumus apkārt Mēnesim.

Viena no divām vietām (trešā bija paredzēta kuģa komandierim – profesionālajam kosmonautam) maksāja 150 miljonus dolāru. Pēc tam sakarā ar pieprasījuma trūkumu biļetes cena nokrita līdz 120 miljoniem dolāru.

Корабль Прогресс стартует с Байконура - Sputnik Latvija
Solis tuvāk Mēness izpētei: ātrākais lidojums uz SKS vēsturē

Sarunas biedrs paskaidroja, ka pieaugusi gan Mēness biļetes, gan lidojuma cena uz orbītu. Ja pirmie amerikāņu astronautu lidojumu līgumi uz SKS sākās ar 20 miljoniem dolāru, tad beigās tie apstājās pie ap 82 miljonu dolāru atzīmes par vienu vietu.

Analoģiska situācija izveidojusies arī ar kosmosa tūristiem. Pirmais tūrists Deniss Tito samaksāja par lidojumu 20 miljonus dolāru, savukārt britu dziedātājai Sārai Braitmanai bija jāmaksā par kosmosa ceļojumu 52 miljonus dolāri, taču viņa tā arī neaizlidoja.

Paredzēts, ka palaišanā tiks izmantota raķete "Sojuz 2", kas no Baikonuras kosmodroma Zemes orbītā nogādās kosmosa kuģi "Sojuz MS". Savukārt no Baikonuras kosmodroma palaistā raķete "Angara" palaidīs iedzīšanas bloku DM ar papildus hermētisko korpusu. Tie savienosies orbītā un turpinās lidojumu uz Mēnesi.

Plānots ka ekspedīcijas termiņš ilgs apmēram nedēļu. Kuģis varēs aplidot apkārt Mēnesim dažu simtu kilometru attālumā no tā virsmas.

Ziņu lente
0