Mediji: caurumu kosmosa kuģī "Sojuz" varēja izurbt amerikāņu astronauti

© Foto : NASAАстронавт Стивен Керн Робинсон в открытом космосе рядом с МКС
Астронавт Стивен Керн Робинсон в открытом космосе рядом с МКС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja apstiprināsies šī versija par kosmiskā kuģa "Sojuz MS-09" bojājumiem, Krievijas un ASV sadarbībai kosmosā būs nodarīts milzu kaitējums.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Korporācijas "Roskosmos" komisija izvērtē versiju par kosmosa kuģa "Sojuz MS-09" tīšu bojājumu no amerikāņu astronautu puses, vēsta avīze "Kommersant".

29. augusta naktī starptautiskajā kosmosa stacijā tika konstatēta gaisa noplūde. Ekipāža pārbaudīja visus nodalījumus, līdz atrada mikroplaisu kosmiskajā kuģī "Sojuz MS-09". Tā atradās sadzīves nodalījumā, nevis nolaižamajā aparātā, tāpēc kosmosa kuģa atgriešanos uz Zemes neapdraudēja. Krievijas kosmonauti ieteica uzlikt hermētiķa un medicīniskās marles ielāpu, bet NASA ekipāžas komandieris Endrjū Foistels ieteica pagaidīt 24 stundas, lai apspriestu citus problēmas novēršanas variantus, jo ekipāžas dzīvībām draudu nebija. Tomēr tās pašas dienas vakarā Krievijas kosmonauti, saņēmuši Lidojumu kontroles centra rīkojumu, uzlika ielāpu ar hermētiķi.

Kosmonauts Sergejs Prokopjevs uzņēma video sadzīves nodalījumā, kur notika noplūde, lai nodemonstrētu, ka kuģi nekas neapdraud. Viņš uzsvēra, ka ekspedīcija norit mierīgi un draudzīgā atmosfērā.

Otrdien "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins paziņoja, ka raķešu kosmosa korporācijas "Enerģija" komisija nav varējusi noteikt plaisas rašanās iemeslu "Sojuz MS-09" apvalkā. Viņš norādīja, ka "situācija izrādījusies daudz sarežģītāka". Pie tam Rogozins atteicās komentēt versiju, ka plaisu "Sojuz" apvalkā izurbuši amerikāņu astronauti.

Izdevuma avoti apgalvo, ka komisija pēc kuģa bojājumu izpētes secināja, ka atvere radusies kosmosā, turklāt ne pēc pirmā mēģinājuma, ar bezgaisa telpā veiktam darbam raksturīgām pēdām – ap to redzami punkti, ko radījuši īsi urbja pieskārieni.

Avots izteica iespēju, ka Krievijas kuģī nesankcionēti nokļuvuši amerikāņi. Izdevums ziņoja, ka amerikāņu rīcības pamatā ir vēlme pēc iespējas ātrāk atgriezties uz Zemes viena astronauta slimības dēļ.

"Kommersant" ziņoja, ka "Roskosmos" jau pieprasījis NASA astronautu videoreģistratoru ierakstu kopijas un medicīniskās atskaites. Pie tam izdevuma sarunbiedrs uzsvēra, ka pēc atteikšanās sadarboties "jebkādi papildu jautājumi par viņu saikni ar incidentu jau būs lieki ".

Raķešu kosmosa korporācija "Enerģija" sākusi iekšējo izmeklēšanu, turklāt ārkārtas situāciju izmeklē īpaša komisija.

"Kommersant" atzīmēja: ja apstiprināsies šī versija, Krievijas un ASV sadarbībai kosmosā būs nodarīts milzu kaitējums.

Patlaban SKS atrodas seši cilvēki: NASA astronauti Endrjū Foistels, Ričards Arnolds un Serina Aunjena-Čenselora, vācu kosmonauts Aleksandrs Hersts, krievu kosmonauti Oļegs Artemjevs un Sergejs Prokopjevs.

"Varu droši apgalvot, ka komandai ar to nav nekāda sakara, un man šķiet, tā ir kauna lieta, pat neveikli, ka kāds tērē laiku sarunām par to, ka tajā varētu būt iesaistīta komanda," – teica Foistels sarunā ar ABC News.

Foistels pauda cerību, ka komisija noskaidros, kā kuģa apvalkā radusies plaisa.

"Protams, mēs nevēlamies, lai tas atkārtotos, un es ceru, ka uz Zemes veiks rūpīgu izmeklēšanu un atrisinās šo problēmu, jo tās sekas var būt ļoti lielas visas kosmosa programmas aspektā ne tikai ASV, bet arī Krievijai un visiem starptautiskajiem partneriem," – viņš uzsvēra.

Ziņu lente
0