Krievijas vēstnieks Latvijā pastāstīja, kā noliek uz vietas nedraudzīgos partnerus

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievijas vēstnieks Latvijā Jevgenijs Lukjanovs
Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgenijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad vairāk nekā 120 studenti no Latvijas uzsāks mācības Krievijas augstskolās; jaunā mācību gada sākuma gaidās ar viņiem tikās Krievijas vēstnieks Jevgenijs Lukjanovs.

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgenijs Lukjanovs tikšanās laikā ar abiturientiem no Latvijas, kuri iestājušies Krievijas augstskolās un septembrī uzsākas mācības, pastāstīja viņiem par saviem studiju gadiem un deva viņiem ceļa padomu, vēsta Mixnews.

Lukjanovs, tieši kā daži no Rīgas Krievijas vēstniecības zālē bijušajiem topošajiem studentiem, mācījās filoloģijas fakultātē. Vēstnieks pastāstīja, ka mācību programmā bija priekšmets, ar kuru viņš nekādā veidā nespēja tikt galā, — gotu valoda, eksāmenu tajā viņš kārtojis astoņas reizes. Taču tagad, pēc vairākiem gadiem, viņš var droši teikt, ka nav nekā bezjēdzīga.

Студенты - Sputnik Latvija
Zaudējumi pēc krievu valodas aizlieguma privātajās augstskolās - politiska cena

"Pastāv tāda valoda, mirusi. To izveidojuši zinātnieki no 800 rūnu zīmēm, kuras bija atrastas uz kapakmens plīts. Tad nu lūk, pēc tām tika izveidota valoda, vēl jo vairāk, uzrakstīta mācību grāmata. Es kārtoju šo eksāmenu astoņas reizes. Un man ar lepnumu jāatzīst — es joprojām atceros visu mācību grāmatu no galvas. Es, iespējams, pat nesaprotu atsevišķas rindkopas, bet, mazākajā mērā, es ieguvu tādu argumentu, kuru varu izmantot pat esošajā profesionālajā nodarbē pret jebkuru nedraudzīgu partneri. Kolīdz nocitēšu viņam Mateja Evaņģēliju gotu valodā…" pastāstīja Lukjanovs.

Vēstnieks novēlēja studentiem obligāti saskarties ar tādiem priekšmetiem, pret kuru viņi "atdurtos ar savām ambīcijām" un kuru pacenstos iekarot.

"Pat ja jūs to adekvāti neuzveiksiet, jūs to atcerēsieties visu savu mūžu," atzīmēja diplomāts, novēlējot nekad nezaudēt sajūtu, ka "jūs kaut ko nezināt".

"Nekautrējieties vaicāt, nekautrējieties mācīties. Ja jūs visu laiku šajā procesā sevi apzināsieties un attīstīsiet — jums viss izdosies," pateica Lukjanovs.

Studenti - Sputnik Latvija
Pētījums: gads studenta dzīvē izmaksā septiņus tūkstošus eiro

Vēstnieks nosauca par "laimi" izglītošanās, sevis apzināšanās un jaunas pasaules atklāšanas procesu. Savukārt Latvijas studentu gadījumā tas ir savienots ar citas valsts — Krievijas iepazīšanu, piebilda diplomāts.

Noslēgumā Lukjanovs atzīmēja, ka Latvijas studentu uzņemšanas programmas mācībām Krievijas augstskolās, kura kādreiz sākusies no 15 vietu kvotām, šobrīd jau ir paplašinājusies līdz 126 vietām. Savukārt Latvijā uzsāktās izglītības reformas mudina Krieviju arī turpmāk attīstīt šo programmu.

Atgādināsim, ka pretendēt uz tiesībām mācīties Krievijā drīkst gan Latvijas pilsoņi, gan nepilsoņi, kā arī Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi. Konkursa uzvarētāju izglītību apmaksās no Krievijas Federācijas budžeta.    

Ziņu lente
0