FT: ASV pērk Krievijas SDG, ko pašas četrus gadus mēģinājušas "apglabāt"

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasХранилище сжиженного природного газа в порту Сабетта, расположенном на побережье Карского моря
Хранилище сжиженного природного газа в порту Сабетта, расположенном на побережье Карского моря - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašlaik lielākās enerģētiskās korporācijas pasaulē cīnās par tiesībām iegādāties daļu Krievijas projektā "Arktik SDG 2".

RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Grandiozā rūpnīca "Jamal SDG", kas uzbūvēta par spīti ASV sankcijām pret tās īpašnieku – kompāniju "Novatek", vislabāk ilustrē Krievijas biznesa izturību. 2014. gadā tikai retais bija gatavs ieguldīt kapitālu šajā uzņēmumā, toties tagad par iespēju piedalīties citā arktiskajā projektā "Arktik SDG 2" kompānijas jau stājas rindā, vēsta avīze Financial Times, kuras materiālu pārpublicēja InoSMI.

ASV JKS atomzemūdene USS Florida. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV un Krievijas "konfrontācija" Arktikā: fineses ir būtiskākās

Dabasgāzes sašķidrināšanas rūpnīca "Jamal SDG" tika uzbūvēta aiz Polārā loka, apsteidzot grafiku un izmantojot Krievijā izstrādātās tehnoloģijas. Taču sākotnēji projekta perspektīvas bija miglainas – 2014. un 2015. gadā ASV un ES bankas nevēlējās tam piešķirt līdzekļus. 2016. gadā projektam pievienojās investori no Ķīnas, un jau pusotru gadu vēlāk rūpnīca sāka iesūknēt SDG tankkuģos.

Rezultātā "Novatek" otrais projekts — "Arktik SDG 2" ar tādām problēmām nesaskaras. Pirms 4 gadiem kompānijai bija grūti piesaistīt finansējumu, toties tagad tā var izvēlēties investorus.

Jūnijā enerģētikas gigants Total (Francija) nolēma nopirkt 10% akciju par 25,5 miljardiem dolāru. "Novatek"parakstījusi arī saprašanās memorandu ar firmu KOGAS no Korejas, kurā pausta abu kompāniju interese par KOGAS dalību projektā "Arktik SDG 2". Rit pārrunas arī ar Saūda Arābijas naftas kompāniju Aramco, ar Ķīnas Nacionālo naftas un gāzes korporāciju un Japānas korporāciju Marubeni par dalību projektā.

Tankeris - Sputnik Latvija
ASV atzina: SDG nav konkurents Krievijas gāzei Baltijā

Fakts, ka "Novatek" pārdzīvoja 2014. gadu un guva panākumus, noteikti liek ASV Finanšu ministrijai pārdomāt tās pasākumu efektivitāti, vēsta Financial Times.

"Jamal SDG" noturējās zem amerikāņu sankciju spiediena. Tā vadība netur ļaunu prātu uz ASV, jo daļa pirmās SDG partijas tika nosūtīta uz salstošo Bostonu, kad pilsēta izjuta degvielas deficītu," – atgādināja raksta autors.

Jāpiebilst, ka šī gada janvārī mediji aktīvi apsprieda faktu, ka pirmā partija gāzes no rūpnīcas "Jamal SDG" tiks piegādāta ASV. Gāze no rūpnīcas, izkrauta Isle of Grain Lielbritānijā, tika nosūtīta uz Bostonu.

"Novatek" valdes priekšsēdētāja vietnieks Marks Džetvejs nokaunināja starptautisko sabiedrību par traci ap SDG piegādēm ASV un Lielbritānijai, kad abām valstīm bija nepieciešama degviela liela sala apstākļos.

"Mazliet žēl, ka presē mūs aplej ar samazgām par palīdzību Bostonai, kad tur iestājās spēcīgs sals un kad aukstums sasniedza Londonu, un mēs piegādājām SDG Londonai, kad viņiem tā bija vajadzīga," – teica Džetvejs konferencē CERAWeek Hjūstonā.

Pirmā amerikāņu SDG partija ieradusies Klaipēdas ostā - Sputnik Latvija
Le Figaro: amerikāņu kompānijas nevēlas pārdot Eiropai SDG

"Jamal SDG" īsteno SDG rūpnīcas būvprojektu uz Južnotambeiskas atradnes bāzes. Tajā piedalās "Novatek" (50,1%), Ķīnas CNPC (20%) un Zīda ceļa fonds (9,9%), kā arī Francijas uzņēmums Total (20%). Projekta ietvaros uzbūvētas trīs tehnoloģiskās līnijas, kuru jauda sastāda 5,5 miljonus tonnu katra, un viena papildu līnija ar 1 milj. tonnu jaudu. SDG ražošana pirmajā tehnoloģiskajā līnijā sākās 2017. gada decembrī.

"Arktik SDG 2" ir "Novatek" otrais projekts, kas saistīts ar SDG ražošanu. Rūpnīcu plānots būvēt ar trim tehnoloģiskajām līnijām, kuru jauda sasniegs 6,6 milj. tonnu gadā katra. Pirmo līniju plānots palaist 2022.-2023. gg., nākamās – 2024. un 2025. gg.

Ziņu lente
0