KF deputāts: Krimas pievienošanās Krievijai nav salīdzināma ar Baltijas iestāšanos PSRS

© Sputnik / Александр Натрускин / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель председателя комитета Государственной Думы РФ по международным делам Алексей Чепа
Заместитель председателя комитета Государственной Думы РФ по международным делам Алексей Чепа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ir nekorekti pat salīdzināt Krimas pievienošanos Krievijai un Baltijas iestāšanos PSRS sastāvā, uzskata Krievijas Valsts domes deputāts Aleksejs Čepa.

RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. ASV neatzīst Krimu par Krievijas daļu un nolēmušas saglabāt sankcijas, liecina ASV Valsts departamenta publicētā "Krimas deklarācija". Valsts sekretārs Marks Pompeo dokumentā salīdzināja Krimas atkalpievienošanos Krievijas Federācijai ar Baltijas republiku iestāšanos Padomju Savienības sastāvā, atgādinot 1940. gada "Vellesa deklarāciju". Abās deklarācijās izmantots līdzīgs formulējums par Vašingtonas lēmumu neatzīt Maskavas rīcību.

Министр иностранных дел Литвы Линас Линкявичус - Sputnik Latvija
Lietuvas ĀM panākusi: Euronews pieminējis "Krimas aneksiju"

Mēģinājums salīdzināt Krimas pievienošanos Krievijai un Baltijas iestāšanos PSRS sastāvā ir nepareizs, atzīmēja Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa.

"Notikumi izvērsās dažādās vēsturiskajās ērās. Darbojās absolūti atšķirīgas starptautiskās tiesiskās normas," – uzsvēra Čepa radio Sputnik ēterā.

Viņš atgādināja, ka Krimas pievienošanās Krievijai notika saskaņā ar esošajām normām.

"Tika organizēts referendums, demonstrēta tautas gribas izpausme, un Krimas pievienošanās notika tieši šī iemesla dēļ. Tauta negribēja piedalīties tajā bakhanālijā pēc nelikumīgā apvērsuma Ukrainā. Tauta gribēja citu, brīvu dzīvi," – paskaidroja deputāts.

Čepa izteica pieņēmumu, ka Krimas pievienošanās KF salīdzinājumu ar Baltijas republiku ienākšanu PSRS sastāvā iniciējušas Baltijas valstis.

"Man šķiet, ka visu šo lietu iniciatori ir mūsu Baltijas republikas, kas (īsteno – red.) mūsdienu rusofobo politiku, vai cilvēki, kuri izdarījuši tādu salīdzinājumu, lai tām iztaptu," – norādīja politiķis.

Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā pussalas teritorijā organizētā referenduma, kurā 96,77% Krimas Republikas vēlētāju un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju pauda atbalstu reģiona iekļaušanai KF sastāvā. Krimas valdība organizēja referendumu pēc valsts apvērsuma Ukrainā 2014. gada februārī. Neskatoties uz Kremļa atkārtotajiem apliecinājumiem, ka Krimas jautājums ir slēgts uz visiem laikiem, Ukraina joprojām uzskata, ka Krima ir tās okupētā teritorija, savukārt Latvijas valdība vispusēji atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Ziņu lente
0