Krievijas aicinājusi EDSO reaģēt uz Gapoņenko arestu

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasKrievijas pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs
Krievijas pārstāvis EDSO Aleksandrs Lukaševičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava pauda cerību, ka Latvijā netiks izvērstas raganu medības pret varas iestāžu politikas pretiniekiem attiecībā uz nepilsoņiem.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Krievija aicinājusi EDSO reaģēt uz tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko arestu Latvijā.

"Izlēmīgi nosodām tiesību aizstāvja un kustības "Nepilsoņu kongress" vadītāja Aleksandra Gapoņenko aizturēšanu Latvijā par FB publikācijām. Ceram, ka Rīga neies raganu medību rosināšanas ceļu pret tās politikas pretiniekiem attiecībā uz nepilsoņiem," teikts pastāvīgā Krievijas pārstāvja EDSO Aleksandra Lukaševiča paziņojumā, kurš publicēts pastāvīgās pārstāvniecības Twitter.

Latvijas Drošības policija aizturēja Gapoņenko pagājušajā nedēļā sakarā ar aizdomām par "darbībām, kuras virzītas pret valsts neatkarību". Sestdien tiesa arestēja Gapoņenko, viņš ir ievietots Rīgas centrālajā cietumā. Gapoņenko ir aktīvs mazākumtautību skolu pārejas pretinieks uz mācībām latviešu valodā un ir pazīstams ar savu prokrievisko pozīciju.

"Aicinām Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroju, mediju brīvības un EDSO augstāko komisāru nacionālo mazākumtautību lietās reaģēt uz policijas vardarbību attiecībā pret Latvijas krievu skolu aizstāvi Aleksandru Gapoņenko un viņa arestu," tāpat teikts Lukaševiča paziņojumā.

​Pirms sestdienas tiesas sēdes sākuma Gapoņenko paziņoja žurnālistiem, ka viņu sita un turēja roku dzelžos 11 stundu garumā, aizturēšanas laikā meta uz zemes, piespieda, saskrāpēja un sasmērēja. Pēc tiesību aizstāvja domām, tas tika izdarīts ar mērķi pazemot viņu. Viņš atzīmēja, ka tā ir "vispārēja prakse, kuru Drošības policija veic attiecībā pret krieviem".

Latvijas tiesību aizstāvja Aleksandra Gapoņenko - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Gapoņenko arests ir krievvalodīgo iebiedēšanas akcija Latvijā

Pēc Gapoņenko sacītā, viņa arestēšanas mērķis ir "cīņas apturēšana par krievu bērnu un viņu izglītības tiesību aizsardzību". Viņš paziņoja, ka izsludina bada streiku un turpinās badoties līdz brīdim, kamēr viņu neatbrīvos no apcietinājuma.

Latvijas sabiedrisko organizāciju pārstāvji notiesāja Gapoņenko arestēšanu; Latvijas Krievu savienība mēģinās panākt noslēpumainības atcelšanu "Gapoņenko lietai", un pēc tam arī tiesību aizstāvja atbrīvošanu.    

Ziņu lente
0