Krievijā izstrādāti ieroči, kas "padara trakus" bezpilota lidaparātus

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasKaravīrs gaisa mērķu neitralizācijas mācībās
Karavīrs gaisa mērķu neitralizācijas mācībās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie jaunajiem ieročiem, kuri paredzēti cīņai pret droniem, pieder pārnēsājamais "Piščaļ", stacionārais "Taran" un mobilais "Sapsan".

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Koncerns "Avtomatika", valsts korporācijas "Rosteh" uzņēmums, varas struktūru vajadzībām izstrādājis trīs tipu ieročus redioelektroniskajai cīņai ar bezpilota lidaparātiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Pie jaunajiem ieročiem, kuri paredzēti cīņai pret droniem, pieder pārnēsājamais "Piščaļ", stacionārais "Taran" un mobilais "Sapsan".

Bezpilota drons - Sputnik Latvija
Latvijas Aizsardzības ministrija gaida dronus no ASV par trim miljoniem dolāru

Projekta galvenais konstruktors Sergejs Širjajevs pastāstīja, ka jauno ieroču darbības rezultāts ir aptuveni vienāds — bezpilota lidaparāti "sajūk prātā".

"Ja tas ir kvadrokopters, tas uzkaras, iekārtu sāk šūpot vējš, pēc tam drons sagriežas plakanajā grīstē un nogāžas. Lidmašīnas tipa bezpilota lidaparāts sāk nekontrolējami samazināt augstumu, līdz nonāk zemē," — pastāstīja projekta galvenais konstruktors.

Jaunie Krievijā izstrādātie kompleksi var atrast, pavadīt un likvidēt bezpilota lidaparātus, iedarbojoties uz to kontroles, navigācijas un datu nosūtīšanas radiokanāliem.

"Sapsan" ir spēcīgākais no trim kompleksiem un spēj iedarboties uz jebkuru bezpilota lidaparātu. Komplekss atrod lidaparātu dažādos diapazonos vairāk nekā 100 kilometru attālumā, pavada un iedarbojas uz tiem ar elektromagnētisko radiotraucējumu orientētas plūsmas palīdzību.

Ja bezpilota aparāts ir īpaši bīstams, un nepieciešama tā tūlītēja likvidācija, iekārtas atrašanās vietas koordinātes tiek nodotas pretgaisa aizsardzības sistēmai.

Krievijas Pasta bezpilota lidaparāts - Sputnik Latvija
Pirmais Krievijas Pasta bezpilota lidaparāts nokrita uzreiz pēc pacelšanās

"Taran" iespējams izmantot apstākļos, ja iespējams bezpilota lidaparātu masveida uzbrukums no dažādiem virzieniem. Šajā gadījumā komplekss nekavējoties "uzceļ" virs uzbrukuma objekta aizsargkupolu, kura rādiuss ir vismaz 900 metri. Droni to pārvarēt nespēj. "Taran" izstarojums ir cilvēkiem nekaitīgs, turklāt zem kupola pat darbojas mobilie sakari.

"Piščaļ" ir trīs kilogramus smags ierocis, kas paredzēts cīņai ar atsevišķiem mērķiem vai kustībā esošiem droniem. Komplekss saņem enerģiju no akumulatora baterijas, kuras lādiņš ir pietiekams stundu ilgam nepārtrauktam darbam.

Speciālisti plāno tuvākajā laikā noslēgt mēģinājumus un apstiprināt visu kompleksu īpašības.    

Ziņu lente
0