Priekšvēlēšanu klusuma diena Krievijā

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasVēlēšanas
Vēlēšanas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klusuma dienā pirms Krievijas prezidenta vēlēšanu dienas aizliegta jebkāda politiska aģitācija un reklāma, lai dotu vēlētājiem iespēju mierīgi apdomāt par ko viņi balsos.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Sestdien, 17. martā, Krievijā izsludināta klusuma diena pirms prezidenta vēlēšanām, kuras notiks svētdien 18. martā, vēsta RIA Novosti.

Klusuma diena iestājas dienu pirms vēlēšanām. Šajā dienā aizliegta jebkāda priekšvēlēšanu aģitācija un politiska reklāma, lai vēlētāji spētu mierīgi apdomāt savu izvēli un galīgi izlemt, par kuru kandidātu viņi balsos. Šāda norma pastāv vairumā pasaules valstu, lai dotu vēlētājiem iespēju mierīgā atmosfērā izdarīt savu izvēli.

Предварительное голосование за кандидатов от партии Единая Россия, выдвигаемых на выборы в Госдуму - Sputnik Latvija
Krievijas CVK: Latvija spērusi nedraudzīgu soli attiecībā pret Krievijas vēlēšanām

Krievijas centrālajā daļā klusuma diena iestājās naktī no piektdienas, 16. marta, uz sestdienu, 17. martu. Ņemot vērā valsts platumu un lielo laika zonu skaitu, austrumu reģionu iedzīvotājiem klusuma diena sākusies vēl pirms deviņām stundām. Savukārt internetā aģitācija tika pārtraukta jau 16. martā, no plkst. 15:00 pēc Maskavas laika, kad klusuma diena iestājās divos Tālo Austrumu reģionos — Kamčatkā un Čukču pussalā.

Priekšvēlēšanu kampaņas gaitā izvietotie aģitācijas materiāli ielu bilbordos  klusuma dienā drīkst palikt savās vietās, taču ar nosacījumu, ka tie atrodas ne tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kur atrodas vēlēšanu iecirknis, un stingri ar izejošo datu esamību.

Tāpat ir atļauta drukātā aģitācija, kura publicēta iepriekš, taču ar nosacījumu, ka tā atrodas tikai stacionāri izvietotos objektos, tādēļ kaut kādu bukletu izvietošana vai aģitācija uz automobiļiem, kuri stāvēs pat vairāk, nekā 50 metru attālumā no vēlēšanu iecirkņiem, pie šādiem atļautiem aģitācijas materiāliem neattiecas.

Vēlēšanu iecirknis Krievijas vēstniecībā - Sputnik Latvija
ASV diplomāti netiks pielaisti Krievijas prezidenta vēlēšanās

Neskatoties uz to, priekšvēlēšanu sacīkšu dalībnieki parasti cenšas izplatīt aģitācijas materiālus teju līdz pēdējai minūtei pirms klusuma dienas iestāšanās. Līdz šim brīdim Krievijas prezidenta amata pretendenti tikušies ar vēlētājiem, piedalījušies debatēs, vadīja priekšvēlēšanu pasākumus un akcijas, izplatīja bukletus un karināja aģitācijas plakātus gandrīz trīs mēnešu garumā.

Pēdējo 28 dienu laikā priekšvēlēšanu sacīkšu kandidāti varēja paziņot savus piedāvājumus, vēršoties pie maksimāli plaša auditorijas, — televīzijā, radio ēterā, ikdienas izdevumu lappusēs un tīklu medijos. Tam tika atvēlētas vairāk nekā 90 stundas bezmaksas ētera laika rīta un vakara Prime Time laikā piecos federālajos telekanālos un trīs radiostacijās. Izņemot federālos medijus, bezmaksas ēterus aģitācijai sniedza arī vairāk nekā 600 reģionālie televīzijas un radio kanāli.

Kandidāti

Krievijas prezidenta amata kandidāti ir esošais prezidents Vladimirs Putins, kurš reģistrējies kā pašizvirzīta persona, Ļeņina lauku saimniecības direktors Pāvels Grudiņins, kuru atbalsta partijas  "Kreisā fronte" un KLDP, bijušais Valsts Domes vicespīkers Sergejs Baburins — no partijas "Krievijas vistautas savienība", KLDP līderis, Krievijas Valsts Domes deputāts Vladimirs Žirinovskis, partijas "Jabloko" dibinātājs Grigorijs Javļinskis, "Krievijas komunisti" partijas priekšsēdētājs Maksims Surajkins, žurnāliste, televīzijas raidījumu vadītāja, sabiedrības strādniece un politiķe Ksenija Sobčaka — no partijas "Pilsoņu iniciatīva" un biznesa ombudsmenis Boriss Titovs — no "Izaugsmes partijas".    

Ziņu lente
0