Londona izsūta Krievijas diplomātus

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Pāriet pie mediju bankasЧасовая башня "Биг Бен" Вестминстерского дворца в Лондоне.
Часовая башня Биг Бен Вестминстерского дворца в Лондоне. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attiecības starp Apvienoto Karalisti un Krieviju vairs nekad neatgriezīsies agrākajā gultnē, paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Terēza Meja, atklāti apsūdzot Maskavu uzbrukumā bijušajam izlūkam Skripaļam un viņa meitai.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. Londona izsūta 23 Krievijas diplomātus sakarā ar Skripaļa lietu. Runa nav par pilnīgu attiecību pārtraukšanu ar Maskavu, taču dialoga stils mainīsies, paziņojusi britu premjerministre Terēza Meija, uzstājoties parlamentā. Krievijas vēstniecība nosauca Londonas darbības par nepieņemamām un bezatbildīgām. 

Nediplomātiski pasākumi

"Tas nav mūsu nacionālajās interesēs pilnībā pārtraukt attiecības un dialogu ar Krieviju. Tomēr, ņemot vērā notiekošo, mūsu valstu attiecības nevar palikt normālas," — sacīja Meja.

Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Latvija nosodīja Sergeja Skripaļa noindēšanu un atbalstīja Lielbritāniju

Londona pieprasa 23 Krievijas diplomātu izsūtīšanu, sacīja Meja. Britu premjere uzsvēra, ka viņiem jāatstāj valsts nedēļas laikā. Meja pārliecināta: vairāk nekā trešdaļas KF vēstniecības darbinieku izraidīšana uz ilgiem gadiem sagraus Krievijas izlūkdienesta darbību Lielbritānijā.

"Tā būs vislielākā izraidīšana vairāk nekā 30 gadu laikā, un atspoguļo faktu, ka šī nav pirmā reize, kad Krievijas valdība darbojas pret mūsu valsti. Šī izraidīšana dāvā mums iespēju fundamentāli sagraut Krievijas izlūkdienesta darbību Lielbritānijā uz ilgiem gadiem. Un mēs nepieļausim viņu darbības atjaunošanu," — sacīja premjere.

Maskava nepiekāpsies

Krievijas diplomātiskā misijā nosauca diplomātu izraidīšanu par bezatbildīgu un tuvredzīgu soli. "14. martā Krievijas vēstnieks Aleksandrs Jakovenko tika izsaukts uz Ārlietu ministriju, kur viņam tika paziņots, ka 23 diplomāti ir pasludināti par personām non grata. Šo naidīgo soli uzskatām par nepamatotu, nepieņemamu un tuvredzīgu. Visa atbildība par Krievijas un Lielbritānijas attiecību pasliktināšanos gulstas uz Lielbritānijas politiskās vadības pleciem," — teikts vēstniecības paziņojumā.

Krievijas senators Vladimirs Džabarovs paziņojis RIA Novosti, ka Maskava varētu spert vēl stingrākus atbildes soļus.

"Kā vienmēr, tiks veikti līdzvērtīgi atbildes pasākumi, neizslēdzu, ka pat stingrāki, un tie skars lielāku diplomātu skaitu," — teica Džabarovs.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas reakcija būs "stingrāka".

"Viennozīmīgi mēs nepiekāpsimies," — teica senators.

Tieša un nepamatota apsūdzība

Savā runā parlamentā Terēza Meja atklāti apsūdzēja Krieviju par bijušā Galvenās izlūkošanas dienesta darbinieka Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Terēza Meja apsūdzējusi Krieviju par uzbrukumu Sergejam Skripaļam

"Nav cita alternatīva secinājuma, izņemot to, ka Krievijas valsts ir atbildīga par Skripaļa kunga un viņa meitas slepkavības mēģinājumu, un citu Lielbritānijas pilsoņu dzīvību apdraudēšanu Solsberijā, ieskaitot detektīvu seržantu Niku Beiliju," — sacīja Meja.

Krievijas puse noliedz, ka būtu jebkādā veidā iesaistīta Skripaļa noindēšanas mēģinājumā. Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs nosaucis visas Londonas apsūdzības par "štruntu". Pēc Lavrova teiktā, KF vēlas saņemt izmeklēšanas materiālus, tomēr Londona ar neskaidriem ieganstiem tos nesniedz. Turklāt, kā uzsvēra ministrs, Krievija ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju šajā lietā, ja Londona ievēros visas šādos gadījumos nepieciešamās procedūras, kas iekļautas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

Meja faktiski ignorēja Krievijas puses paziņojumus, un trešdien parlamentā pasludināja pret KF vērsto pasākumu sarakstu.

Ziņu lente
0