Krievijas ĀM pastāstīja par iespējamo atbildi uz "Kremļa ziņojumu"

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai nav principiāla "stingra simetrija" atbildē uz amerikāņu dokumentu; Maskava neieviesīs sankcijas par ļaunu sev, paziņoja Krievijas ĀM.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. Krievija nerīkosies par ļaunu sev, atbildot uz ASV publicēto "Kremļa sarakstu", paziņoja Krievijas ĀM vadītāja vietnieks Sergejs Rjabkovs, vēsta Sputnik Lietuva.

"Mēs nedzenamies šajā situācijā pēc stingras simetrijas un nerīkosimies par ļaunu sev. <…> Atbildēsim, kad un ja mūsu prezidents, mūsu vadība, izvērtējot faktoru kopumu, nonāks pie secinājuma, ka brīdis ir pienācis," — pastāstīja Rjabkovs avīzes "Izvestija" intervijā.

Kā atzīmēja diplomāts, Maskava vairākkārt atbildējusi Vašingtonai ar savu sarakstu paplašināšanu, kuros atrodas pret Krieviju naidīgāk noskaņotie amerikāņu politiķi un sabiedriskie darbinieki, kā arī pieņēmusi dažādus konkrētākus pasākumus. Kā piemēru Rjabkovs minēja lēmumu par Krievijā ASV diplomātiskajās misijās strādājošā amerikāņu personāla skaita ierobežošanu. Tāpat diplomāts atgādināja, ka Maskava apturējusi trīs kodollīgumus ar Vašingtonu, atbildot uz iepriekšējās administrācijas nedraudzīgo politiku attiecībā pret Krieviju.

Krievijas un ASV karogi - Sputnik Latvija
"Kremļa saraksts" – centieni ietekmēt vēlēšanas

"Esam jau izmantojuši virkni reālu — ne retorisku — līdzekļu un veidu, reaģējot uz šādiem soļiem. Un mūsu arsenālā šāda veida pasākumi saglabājas. Taču par to iespējamo pielietojumu nepieciešams sevišķs politiskais lēmums," — uzsvēra Rjabkovs.

Iepriekš ASV Finanšu ministrija publicēja personu sarakstu, uz kurām, iespējams, tiks attiecinātas Vašingtonas jaunās sankcijas. Tajā iekļauti vairāk nekā 200 Krievijas amatpersonas, politiķi un uzņēmēji.

"Kremļa ziņojuma" autori atzīmēja, ka dokuments nepieder pie sankcijām, savukārt iekļūšana tajā neparedz automātiskus ierobežojumus vai aizliegumus.

Īsi pēc saraksta publicēšanas ASV finanšu ministrs Stīvens Mnučins paziņoja, ka ziņojums tika sastādīts, lai turpinātu Vašingtonas sankciju politiku, taču ministrs nolēma nenosaukt konkrētus termiņus jaunu ierobežojumu ieviešanai.

Maskavā ir pārliecināti, ka šāda veida Vašingtonas rīcība varētu iedragāt Krievijas un ASV attiecības uz ilgiem gadiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca ziņojumu par "nedraudzīgu aktu". Pēc viņa sacītā, Maskava nav ieinteresēta izbeigt attiecības ar Vašingtonu, tādēļ tā atturēsies no atbildes soļiem pēc saraksta publicēšanas un sekos līdzi situācijas attīstībai.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atzīmēja, ka šādi Amerikas varas iestāžu soļi raksturo Vašingtonu kā neparedzamu partneri. Krievijai šajā situācijā ir jārīkojas atbilstoši savām interesēm.

Ziņu lente
0