Krievijas "Pancirj" pret droniem: NATO nav analogu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasZenītraķešu un lielgabalu komplekss "Pancirj S1"
Zenītraķešu un lielgabalu komplekss Pancirj S1 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas zenītraķešu un lielgabalu komplekss "Pancir S" ir universāls ierocis pret bezpilota lidaparātu masveida uzbrukumu, kuram nav analogu ASV.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. NATO, kas Krievijas bruņojumam piešķir animāliskus nosaukumus, šis komplekss pazīstams kā SA-22 Greyhound, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti. Komplekss ir PGA sistēmu "Šilka" un "Tunguska" mantinieks. "Pancirj" samontēts uz kravas šasijas paaugstinātai mobilitātei un bruņots ar diviem 30 mm lielgabaliem, katrs no kuriem spēj izšaut līdz 40 lādiņus sekundē, kā arī 12 zenītraķešu kaseti.

Вертолет Ночной охотник и другая российская техника на выставке в Париже - Sputnik Latvija
Video
Helikopters "Nakts mednieks" un cita tehnika no Krievijas izstādē Parīzē

Konfliktā Sīrijā šie komplekti tika izmantoti vairākkārt un satrieca dažādas raķetes un bezpilota lidaparātus, piemēram, ar to palīdzību tika notriektas divas raķetes, ko kaujinieki izšāva pret Hmeimimas aviobāzi.

Šī ir maza diapazona darbības sistēma, tāpēc "Pancirj" Sīrijā nepiesaistīja īpašu speciālistu uzmanību, kā, piemēram, plašāk pazīstamie S-400. "Pancirj" ir pēdējā aizsardzības līnija PGA sistēmā un atbild par cīņu pret zemu lidojošām lidmašīnām, helikopteriem, bezpilota lidaparātiem un raķetēm.

ASV Bruņotajos spēkos tamlīdzīgas sistēmas nav, jo valsts sauszemes spēki uzskata, ka visus draudus no gaisa iespējams novērst ar aviācijas palīdzību. Taču Sīrijas konfliktā tika konstatēti vairāki nopietni ASV GKS trūkumi, piemēram, "mūsdienīgākie iznīcinātāji" — neredzami F-22 nebūt neparādīja sevi no labākās puses iespējamās gaisa cīņās.

Bezpilota lidaparātu uzbrukums Krievijas aviobāzei Hmeimimā parādīja, ka tādas sistēmas kā "Pancirj" ir nepieciešamas, jo patruļas lidmašīnām bezpilota lidaparātu masveida uzbrukuma apstākļos būs grūti iegūt pārsvaru gaisā. Situācija liecina, ka nākotnē tamlīdzīgu uzbrukumu mērogs var pieaugt.

5. janvāra naktī kaujinieki mēģināja uzbrukt Hmeimimas aviobāzei un JKF materiāltehniskā nodrošinājuma punkta Tartā ar 13 bezpilota lidaparātiem. Krievijas karavīriem izdevās pārtvert sešus lidaparātus, bet septiņus iznīcināja kompleksi "Pancirj".

Ziņu lente
0