Politika

Krievija sastādīs lietuviešu melno sarakstu kā atbildi uz Viļņas pieņemto likumu

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ĀM
Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija sola publicēt lietuviešu melno sarakstu kā atbildi uz Viļņas pieņemto amerikāņu "Magņitska likuma" analogu.

RĪGA, 19. janvāris — Sputnik. Maskava simetriski atbildēs uz Lietuvas publicēto Krievijas pilsoņu sarakstu, kuriem aizliegts ieceļot Baltijas republikā, vēsta obzor.lt.

"Kā jau vienmēr šādās situācijā rīkosimies balstoties uz savstarpējības principu. Kandidātu atlasē neradīsies problēmas ieceļošanas aizliegšanai Krievijā. To Lietuvā šodien ir pietiekami daudz," paziņoja Krievijas ĀM.

Krievijas ārpolitikas iestādē atzīmēja, ka Lietuvas lēmums sastādīt šādu sarakstu ir "kārtējais apstiprinājums Viļņas tieksmei par jebkādu cenu pierādīt savu naidīgumu attiecībā pret Krieviju".

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Latvija gatavo savu "Magņitska sarakstu"

Lietuvas Seims novembrī pieņēma likumu, kurš ir analoģisks amerikāņu "Magņitska likumam".

Dokumentā teikts, ka ārzemniekam būs aizliegta ieceļošana Baltijas republikā piecu gadu laikā, ja pastāv nopietns pamats uzskatīt, ka viņš ir pārkāpis vispārēji atzītas  cilvēka tiesības un brīvības. Kā arī, ja ārzemnieks pastrādāja korupcijas vai ar naudas atmazgāšanu saistītu noziegumu un dēļ tā iekļauts citu ES valstu, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas vai NATO aizliegto personu sarakstos.

Lietuva kļuva par ceturto valsti pēc ASV, Kanādas un Igaunijas, kura pieņēma šādu likumu.

Lietuvas Migrācijas departaments 15. janvārī publicēja tā saucamo Magņitska sarakstu, kurā iekļuva 49 Krievijas pilsoņi. Sarakstā, tostarp, izrādījās Čečenijas vadītāja Ramzana Kadirova, Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītāja Aleksandra Bastirkina, IeM Izmeklēšanas komitejas vadītāja vietnieka Oļega Logunova, tiesnešu Jeļenas Stašinas, Alekseja Krivoručko, Svetlanas Uhnaļevas un Sergeja Podoprigorova uzvārdi.

Analoģisks likums varētu tikt pieņemts arī ALtvijā, par to paziņoja Saeimas deputāts no Nacionālās apvienības Rihards Kols. Pēc viņa sacītā, attiecīgs projekts tika prezentēts koalīcijas partneru padomes sēdē, dokuments saņēma konceptuālu atbalstu. Pēc tehniskajām korekcijām iniciatīva tiks nodota apstiprināšanai, apgalvo Kols.

Iela Viļņā - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks: nopietni cilvēki sen vairs nebrauc uz Lietuvu

ASV tā saucamais Magņitska akts stājās spēkā 2012. gada decembrī. Likums nosaukts britu fonda Hermitage Capital Management auditora vārdā, kurš tika arestēts sakarā ar apsūdzību par nodokļu izvairīšanās shēmas izveidošanu šim fondam. Izmeklēšanas laikā Magņitskis apsūdzēja korupcijā vairākus Krievijas ierēdņus. 2009. gada novembrī viņš nomira izmeklēšanas izolatorā "Matrožu klusums".

"Magņitska akts" nosaka personificētas sankcijas attiecībā uz personām, kuras ir atbildīgas par cilvēktiesību ievērošanu Krievijā. Personām, pret kurām tiek piemērotas sankcijas, ir aizliegta ieceļošana ASV teritorijā, savukārt viņu konti Amerikas bankās tiks iesaldēti.   

Ziņu lente
0