Eiroparlaments paziņoja par Kaļiņingradas un Krimas "militarizāciju"

© Sputnik / Сергей Орлов / Pāriet pie mediju bankasОперативно-тактические ракетные комплексы "Искандер-М"
Оперативно-тактические ракетные комплексы Искандер-М - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raķešu kompleksu "Iskander" izvietošana Kaļiņingradas apgabalā apdraud kaimiņu Baltijas valstu drošību, uzskata Eiroparlamentā.

RĪGA, 10. decembris – Sputnik. Eiroparlamentā uzskata, ka Krievija "militarizējusi" Krimu un Kaļiņingradu. Par to vēsta RT, atsaucoties uz EP Ārpolitikas Ģenerālā direktorāta ziņojumu.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs - Sputnik Latvija
"Iskanderi" paliks Kaļiņingradā

Dokumentā tiek apgalvots, ka Maskava cenšas "pārbūvēt" Eiropas drošības kārtību abos reģionos, kā arī izraisīt krīzi attiecībās ar Eiropas Savienību "militārajā jomā".

Piemēram, ziņojuma autori atzīmē, ka Krievija izmanto Kaļiņingradas apgabalu "Baltijas valstu iebiedēšanai", savukārt Krimu – kā "pretošanās bastionu" Melnajā jūrā. Pēc viņu domām, raķešu kompleksu "Iskander" izvietošana Kaļiņingradas apgabalā apdraud Baltijas valstu drošību.

Runājot par Krimu, analītiķi norāda, ka pussalas atkalapvienošanās ar Krieviju izmainījusi militāro līdzsvaru reģionā par labu Maskavai, savukārt Melnās jūras valstīm tagad ir jābaidās no Krievijas flotes, karaspēkiem un raķešu sistēmām.

"Kremļa rīcībai abos reģionos piemīt līdzīgu politisku un taktisku ieceru pazīmes. Runa, galvenokārt, ir par Kaļiņingradas apgabala un Krimas militarizāciju kā Krievijas stratēģijas centrālo punktu tās spēku iespēju demonstrēšanai NATO un ES valstīm," — teikts ziņojumā.

Eiroparlamentā uzsvēra, ka pilnvērtīga kara iespēja šajos reģionos ir ļoti maza. Līdz ar to ziņojuma autori runā par "nevēlamas un nekontrolējamas konflikta eskalācijas" iespējamību Baltijas un Melnās jūras reģionos.

Krievija vairākkārt uzsvērusi, ka to neinteresē konfrontācijas pastiprināšanās jebkādos pasaules reģionos, tā neuzbruks nevienai NATO valstij. Maskava iepriekš atgādināja, ka NATO vadībai tas ir labi zināms, taču alianse izmanto izgudrotus ieganstus, lai savilktu lielākus spēkus pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0