Krievijas Tieslietu ministrija iekļāvusi deviņus medijus ārvalstu aģentu sarakstā

© Foto : pixabayAvīze uz galda
Avīze uz galda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 25. novembrī parakstīja likumu par medijiem – ārvalstu aģentiem. Likums ir piespiedu atbildes pasākums par Krievijas mediju apspiešanu ASV.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Krievijas Tieslietu ministrija iekļāvusi ārvalstu aģentu sarakstā deviņus medijus, tostarp "Amerikas Balsi", "Radio Brīvība" un telekanālu "Nastojaščeje vremja", vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz TM vietnē publicēto informāciju.

Reģistrā iekļuvuši arī "Idel.Realiji", "Kaukaz. Realiji", "Krim. Realiji", "Radio Brīvība" Tatāru un baškīru dienests (Azatliq Radiosi), "Radio "Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (PCE/PC), "Sibirj. Realiji" un projekts "Faktograf".

Krievijas telekanālu mikrofoni - Sputnik Latvija
Mediji: Latvijā ierosināts atzīt Krievijas telekanālus par "ārvalstu aģentiem"

Sarakstā iekļauto mediju žurnālistiem tiks liegta ieeja Krievijas Valsts domē un Federācijas Padomē.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 25. novembrī parakstīja likumu par medijiem — ārvalstu aģentiem. Likums ir piespiedu atbildes pasākums par Krievijas mediju apspiešanu ASV, piemēram, pēc prasības telekanālam RT America, kā arī Sputnik partnerim — kompānijai Reston Translator — reģistrēties ārvalstu aģenta statusā.

Krievijas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka Maskava varētu atcelt ierobežojumus, ja Vašingtona rīkosies tāpat.

Ko paredz likums

 

  • Par ārvalstu aģentu var kļūt jebkurš ārzemju plašsaziņas līdzeklis, kas saņem finansējumu vai īpašumus no ārzemēm (tostarp ajrī no Krievijas juridiskajām personām, ko sponsorē ārvalstu avoti).
  • Lēmumu par plašsaziņas līdzekļa atzīšanu par ārvalstu aģentu vai tā izslēgšanu no reģistra pieņem Tieslietu ministrija.
  • Par ārvalstu aģentiem atzītiem plašsaziņas līdzekļiem nāksies atbilstoši marķēt materiālus un iesniegt atskaites.
  • Uz plašsaziņas līdzekļiem, kuri atteiksies reģistrēties, tiks attiecinātas likuma normas par ārvalstu aģentiem — nekomerciālajām organizācijām.
  • Valsts domes deputāti ierosināja par likuma rupju pārkāpumu sodīt juridiskās personas ar naudas sodu piecu miljonu rubļu apmērā, fiziskās personas — simt tūkstošu rubļu apmērā.
Ziņu lente
0