Krievija sola Saeimas deputātiem neierobežotu iebraukšanu asamblejas norises laikā

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasSanktpēterburga
Sanktpēterburga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaidāmā 137. Starpparlamentu savienības asambleja Sanktpēterburgā par bezprecedentu pēc pārstāvniecības un organizēšanas kvalitātes līmeņa.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Krievija neveidos šķēršļus atbildes sankciju sarakstos iekļautajiem Latvijas parlamentāriešiem, kuri izteikuši vēlmi piedalīties gaidāmajā Starpparlamentu savienības (IPU) asamblejā Sanktpēterburgā, paziņoja rīkotāju komitejas loceklis, Krievijas senators Iljas Umahanovs.

Kārtējā 137. Starpparlamentu savienības asambleja notiks Pēterburgā no 14. līdz 18. oktobrim.

Umahanovs paziņoja, ka atrašanās sankciju sarakstos netraucēs ārzemju parlamentāriešiem apmeklēt Krieviju.

"Mums jau ir vesels pieteikumu lērums — Kanāda, Latvija, kur gaidāmās asamblejas dalībnieku vidū ir manītas personas, kuras iekļautas atbildes sankciju sarakstos," citē Umahanova vārdus "Rossijskaja gazeta".

Krievijas Federācijas Padomes vicespīkeris atzīmēja, ka atbildi šiem parlamentāriešiem ir jāsniedz pēc iespējas ātrāk, lai viņiem nebūtu iegansta atteikties no vizītes uz Pēterburgu organizatoru vainas dēļ.

"Jānodrošina neierobežotu iebraukšanu Krievijas teritorijā visiem asamblejas delegātiem bez izņēmumiem," uzsvēra, savukārt, Krievijas parlamenta augstākās palātas spīkere Valentīna Matvijenko.

Viņa atzīmēja, ka šajā jautājumā Krievijai ir principiāla nostāja.

Александр Вешняков - Sputnik Latvija
Vešņakovs: Maskava atbildēs Rīgai ar līdzīgiem pasākumiem

"Nekādu sankciju, nekādu ierobežojumu asamblejas locekļiem nav jābūt. Un šeit ir nepieļaujama jebkādu ekscesu rašanās," piebilda Matvijenko.

Atbraukt uz asambleju varēs visi parlamentārieši, pat tie, kuri nevarēs nokārtot vīzu savā valstī Krievijas konsulāro iestāžu neesamības dēļ, paskaidroja Umahanovs. Pēc viņa vārdiem, ieceļošanas dokumentus viņi varēs saņemt ierodoties Sanktpēterburgas lidostā, atbilstošu lūgumu organizatori jau nosūtījuši Krievijas ĀM.

Savu dalību asamblejā apstiprinājuši 88 ārvalstu parlamentu vadītāji.

"Tas ir praktiski divas reizes vairāk, nekā 2016. gadā Ženēvā, kad IPU Asamblejā ieradās rekordliels spīkeru skaits — 51 no 47 valstīm," teica Umahanovs.

Kopā Sanktpēterburgā gaida 150 valstu delegācijas, kā arī starpparlamentu apvienību pārstāvjus un goda viesus. Nesen savu dalību apstiprināja UNESCO ģenerālā direktore Irina Bokova. Tādējādi, gaidāmā 137. IPU asambleja Sanktpēterburgā kļūs par bezprecedenta pasākumu pēc pārstāvniecības līmeņa.

Российский журналист Андрей Кондрашов в студии программы Вести - Sputnik Latvija
Andrejs Kondrašovs: Latvija atzīst savu zaudējumu

137. asamblejā pēc Krievijas delegācijas iniciatīvas tiks pieņemta vienīgā rezolūcija "Par godu Vispārējās demokrātijas deklarācijas 20. gadadienai: mūsu daudzveidības kopums", tās ziņotājs ir Iljas Umahanovs. Turklāt, ieplānota NVS starpparlamentu asociācijas piedāvājuma apspriešana par Starptautiskā Parlamentārisma dienas apstiprināšanu 30. jūnijā par godu pirmajai IPU asamblejai 1889. gadā.

Starpparlamentu savienība ir pasaulē vecākā politiskā organizācija, kura tika izveidota XIX. gadsimta beigās pirms Nāciju Līgas, ANO, Eiropas Padomes un citu zināmu apvienību izveidošanas. IPU sastāvā ietilps 173 valstu parlamenti, kā arī 11 starpparlamentu organizācijas ar novērotāju tiesībām.    

Ziņu lente
0